Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

SOdelujem

Obnova delovanja ekipe in spletne strani

Sreda 12 December 2018

Spletna stran je zaradi transformacije ekipe Ustvarjalne Pisarne SOdelujem v obnovi. Za vse aktualne projekte se obrnite na Katrin Modic (katarina.modic@ijs.si) in Karmen Bajec (karmenbajec@gmail.com). Za vsebinske zadeve preteklih projektov SOdelujem in AKTIV pa na Katjo Bednarik Sudec (ksudec@gmail.com). Najdete pa nas tudi na facebook strani: https://www.facebook.com/ProjektAKTIV/ in https://www.facebook.com/SOdelujem. Še vedno z vami, ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem
preberi več ...

SOdelujem

Srečno 2018!

Ponedeljek 18 December 2017

V prihajajočem letu vam Zavod Ustvarjalna Pisarna SOdelujem želi mirne, uspešne in povezovanja polne trenutke.
preberi več ...
V Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, enota Maričke Žnidaršič, Stari trg pri Ložu je potekala Javna kulturna prireditev – veččutna vodstva po razstavi ilustracij znane ilustratorke. Izvajalka Karmen Bajec, akademska slikarka, in njeni sodelavci iz Zavoda Ustvarjalna Pisarna SOdelujem so otrokom in odraslim omogočili, da so se vživeli v Butalce in sejali sol.
preberi več ...
Ob razstavi na festivalu Mesto žensk, so se obiskovalci spoznali z zgodovino, zgodbami žensk in ozaveščanjem varne kontracepcije. Čeprav je avtorico razstave Laio Abril najprej zanimalo le vprašanje kontracepcije, je ugotovila, da so ženske, ki živijo na območjih, kjer je kontracepcija draga in nedostopna, splav pa prepovedan, primorane uporabiti različne nevarne predmete in metode. To stanje, ki je povezano s politiko določene države, se ne izboljšuje.
preberi več ...
Tudi to pomlad smo se z zemljevidi v rokah potepali po Razigrani Ljubljani. Tokrat po Plečnikovi kopni osi, kjer smo naostrili čute in uporabili Štumfija za spoznavanje Narodne in univerzitetne knjižnice – NUK.
preberi več ...

SOdelujem

Kulturni bazar 2017 – kreativna partnerstva

Petek 31 Marec 2017

Kulturni bazar potekal v stilu povezovanj in dialogov z umetnostjo. Letošnja tema je bila kreativnost in kreativna partnerstva na področju kulture in izobraževanja, kjer smo se še tesneje povezali s sodelujočimi ustanovami.
preberi več ...
Dr. Evgen Bavčar, slepi fotograf, filozof in borec za pravice slepih, se v tržiški galeriji predstavlja z avtorskimi fotografijami, ki jih posveča pisavi in pisani besedi za tiste, ki jim je bila odvzeta pravica do svobode videnja črk. Razstavo spremljajo prilagoditve Ustvarjalne Pisarne za slepe in slabovidne.
preberi več ...
Obiskovalce galerije smo konec januarja na dveh vodstvih »na slepo« zapeljali po galerijskem prostoru, med drugim odkrivali, kako diši jutranji mir in kakšne oblike je žensko telo, ko pleše. Veččutna vodstva je pripravila ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem v sodelovanju s Pilonovo galerijo v Ajdovščini.
preberi več ...
Sredi novembra 2016 smo izvedli dve veččutni vodstvi. Obiskovalci so participirali tudi v evalvaciji obeh vodenj. Na prvem vodstvu, v torek 15. 11. 2016 je bila skupina starejših iz Zavoda Karitas Samarijan iz Solkana. Na drugem vodstvu so bili med drugim vključeni tudi obiskovalci z osebno izkušnjo slepote.
preberi več ...
Z oktobrskimi vodstvi po razstavi GLASSWORKS / Ločeno od sveta avtorice Urše Vidic smo združili dva svetova: umetniški svet in svet vsakdanjega življenja. Udeleženci so raziskovali, kako tanka je meja med naravo in neživim svetom ter v galeriji ustvarili zvočno uprizoritveni dogodek kot odziv na razstavljeno delo.
preberi več ...
Na veččutnih vodstvih po razstavi Urše Vidic: GLASSWORKS / Ločeno od sveta, ki bodo 12., 13., 18. in 20. oktobra 2016 ob 17.00, bomo spoznavali upodabljanje skrivnostne narave in njenih naravnih pojavov zaprtih v prostor, ki omogoča doživetje sublimnega, magičnega. Spraševali se bomo, ali v zrcalu narave lahko uzremo samega sebe.
preberi več ...
Ob prihodu udeležencev na Upravno enoto Šiška, kjer v prvem nadstropju domuje tudi Ustvarjalna Pisarna SOdelujem, smo si ogledali sprejemne prostore, dvigala in stopnišča, da bi preverili splošno dostopnost prostorov. Spraševali smo se: »Na kaj bi morali biti pozorni, če bi v stavbo dostopali na vozičku ali z belo palico?«.
preberi več ...
V sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana smo izvedli premierno veččutno vodstvo v Plečnikovi hiši. Ker je bilo število prijav na premierno vodstvo trikrat večje, kot je bilo mest, smo izvedli še dodatno vodstvo. Odzivi udeležencev so se strnili v poizvedovanje globin Plečnikovega dela in življenja.
preberi več ...
Z obiskovalci smo se najprej spoprijateljili s tipnimi zemljevidi in ogledali pot, ki je vodila po Centralni ljubljanski tržnici. V velik izziv nam je bila orientacija z zavezanimi očmi in odkrivanje ostalih čutov. Delavnico »Razigrana Ljubljana z zaprtimi očmi« smo pripravili ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem v sodelovanju z interaktivnim vodičem po Ljubljani Razigrana Ljubljana.
preberi več ...
Letošnji Kulturni bazar je potekal zadnji dan v marcu. Poudarek je bil na pismenosti kot kodi razumevanja različnih področij umetnosti.
preberi več ...
Na dan 10. in 11. decembra se je v Narodnem muzeju moderne umetnosti Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart Berlin odvijalo delovno srečanje na temo Umetnost in inkluzija v muzejih in galerijah, kjer smo s praktičnimi delavnicami umetniško posredovali tudi mi.
preberi več ...
Vabljenu k branju kratega pregleda prihajajočih projektov in izzivov naše ekipe ob iztekajočem letu ter načrtov za prihajajoče leto 2016.
preberi več ...
Performativna vodstva po razstavi Še več agresivne nedolžnosti, ki je del 31. mednarodnega grafičnega bienala, so v Galeriji Kresija potekala med 24. septembrom in 13. oktobrom 2015. Bureau of Loose Associations ali Urad za ohlapne povezave pod vodstvom Michala Wolinskega je razstavljal slike poljskega kolektiva Luxus, videoanimacijo, plastično igračko ter njen tridimenzionalni print, mi pa smo poskrbeli za plišaste domače prijatelje.
preberi več ...
V maju je ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem zaključila leto dni trajajoč projekt veččutnih vodstev po razstavi Emona: Mesto v Imperiju. Vabljeni k branju kratke reportaže o dogajanjih z vodstev.
preberi več ...
Napovednik performativnih vodstev po Galeriji Vžigalica na Poletni muzejski noči v soboto, 20. 06. ob 21:30 in 22:45 uri. Performativni vodstvi se odvijata v okviru festivala Svetlobne Gverile.
preberi več ...

SOdelujem

Majska SOdelovanja

Petek 08 Maj 2015

Maj je za ekipo Zavoda Ustvarjalna Pisarna SOdelujem zelo aktiven mesec. Med drugim bomo sodelovali s Slovenskim etnografskim muzejem, programsko vodjo Katjo Sudec čaka potovanje v Hannover, pred nekaj dnevi pa smo na Prešernovem trgu izvedli tudi performativno vodstvo po fotografski razstavi Osebna asistenca je naša eksistenca. Vabljeni k branju!
preberi več ...
V sodelovanju z vodstvom Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem smo na njihovo pobudo izpeljali dva spremljevalna dogodka. Na dan petka, 27. marca se je v razstavišču knjižnice odvila predstavitev s performativnima vodstvoma po razstavi ilustracij slikarke Karmen Bajec, članice Ustvarjalne Pisarne SOdelujem.
preberi več ...
V sredo, 18. 3., smo v Cankarjevem domu sodelovali na Kulturnem bazarju s predstavitvijo Ustvarjalne Pisarne SOdelujem na stojnicah Vizualne umetnosti, s teoretičnim uvodom in izvajanjem performativnih vodstev po razstavi Škatla v kovčku (Boîte en valise) - razstave nove generacije francoskih likovnih umetnikov v Galeriji Cankarjevega doma - ter s sodelovanjem v tematski razpravi Dodana vrednost medsebojnega povezovanja, primeri dobrih izkušenj iz kulturno-umetnostne vzgoje.
preberi več ...

SOdelujem

S kopico dogajanja pomladi naproti

Torek 03 Marec 2015

Marec je že tu in ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem je pred kopico novega dogajanja, pri čemer tudi vas vljudno vabimo, da se nam pridružite.
preberi več ...

SOdelujem

Vodstva po razstavi Alenke Pirman: Razsuti tovor

Četrtek 12 Februar 2015

Skupina Ustvarjalne Pisarne SOdelujem je v nedeljo, 8. februarja, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na performativen način popeljala približno 25 obiskovalcev po razstavi umetnice Alenke Pirman.
preberi več ...

SOdelujem

Otroci raziskovali Ljubljano z zaprtimi očmi

Ponedeljek 02 Februar 2015

V četrtek, 29. januarja, in nedeljo, 1. februarja, sta v samem središču stare Ljubljane potekali prav posebni delavnici, namenjeni najmlajšim. Otroci od 5. leta starosti naprej so s pomočjo Neje, Karmen, Katrin in Marka prestolnico spoznavali z vsemi čutili, ne zgolj vidom.
preberi več ...

SOdelujem

SREČNO 2015!

Ponedeljek 22 December 2014

Zavod UPS vam vošči poučno, hkrati pa sreče, zdravja, veselja, seveda pa tudi umetnosti polno novo leto!
preberi več ...

AKTIV

Utrinki z jesenske razstave v vrtcu Ljutomer

Ponedeljek 22 December 2014

Jeseni je v vrtcu ljutomer potekala razstava umetnin, ki so nastale v sklopu delavnice Pravljični prostori pod okriljem projekta AKTIV.
preberi več ...
Ob Ta veselem dnevu kulture, ki se je odvijal po kulturnih ustanovah širom Slovenije, je Zavod UPS v Mestnem muzeju Ljubljana pripravil premierno veččutno vodstvo po razstavi Emona: Mesto v imperiju.
preberi več ...
Razstava Sončno mesto hrvaškega umetnika Danijela Žežlja se je v petek, 21. novembra 2014, zaključila. Ob tem smo članice ekipe Zavoda Ustvarjalna Pisarna SOdelujem v Galeriji Kresija pripravile kar sedem veččutnih vodstev in z njimi v svoje vrste privabile lepo število ljudi. Objavljamo tudi nekaj video posnetkov z omenjenega vodstva.
preberi več ...
Premierno veččutno vodstvo, ki smo ga v Galeriji Kresija v soboto, 10. novembra 2014, izvedli po razstavi Sončno mesto umetnika Danijela Žežlja, je za nami.
preberi več ...

SOdelujem

Zavod UPS v Moskvi dosegel svoje cilje

Sreda 29 Oktober 2014

V začetku oktobra se je del naše ekipe novo nastalega Zavoda Ustvarjalna Pisarna SOdelujem (UPS) odpravil na deloven izlet v Moskvo. V rusko prestolnico so potovale Katja Sudec, Ana Krepel - Velimirović in Aleksandra Surla, pridružil pa se jim je tudi dddr. Evgen Bavčar.
preberi več ...
V torek se nam je z uvodnim performansom v galeriji Kresija predstavil umetnik Danijel Žeželj na otvoritvi samostojne razstave Sončno mesto, ki jo organizira Forum Ljubljana/Stripburger v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Zavod Ustvarjalna Pisarna SOdelujem pa 8. novembra po omenjeni razstavi pripravlja prvo veččutno vodstvo, na katerega vas toplo vabimo!
preberi več ...
Po uspešnem gostovanju na tridnevnem dogodku Nevidna izkušnja so članice naše ekipe aktivne na še enem moskovskem festivalu, na 1. Moskovskem mednarodnem kulturnem forumu "Kultura. Pogled v prihodnost".
preberi več ...
Zavedanje o socioloških in psiholoških potrebah slepih in slabovidnih je velika problematika, v luči katere je ruski Garage muzej sodobne umetnosti je organiziral tridnevni dogodek z naslovom Nevidna izkušnja, ki se bo v Moskvi odvijal med 10. in 12. oktobrom. Ker se vse to močno prepleta tudi s poslanstvom naše ekipe Zavoda Ustvarjalna Pisarna Sodelujem (UPS), je bil tudi del naše ekipe povabljen v rusko prestolnico, kjer bo pomagal širiti svoja znanja, pridobljena na večletnih izkušnjah na slovenskem področju.
preberi več ...
V četrtek popoldne je na ljubljanskem Kongresnem trgu potekala otvoritev razstave z naslovom “Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?”, na kateri se predstavljama tudi ekipa Zavoda Ustvarjalna Pisarna SOdelujem ob minulih uspešnih projektih AKTIV (2013-2014) in SOdelujem, Skupaj Integrativno na področju kulture (2011–2012).
preberi več ...
Z velikim veseljem sporočamo, da po koncu več kot uspešnega projekta AKTIV (2013-2014) in projekta SOdelujem, Skupaj Integrativno na področju kulture (2011–2012) sodelujemo pri fotografski razstavi z naslovom “Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?”.
preberi več ...
S septembrom se je končala dobro leto dni trajajoča pot projekta AKTIV, v okviru katerega so potekale različne dejavnosti, od vključevanja ranljivih skupin (s poudarkom na slepih in slabovidnih) v svet kulture oz. umetnosti, do usposabljanj udeležencev, ki so s tem pridobili veščine za večjo zaposljivost, do veččutnih vodstev po različnih razstavah.
preberi več ...
V četrtek, 28. avgusta, bo v okviru projekta AKTIV potekalo še zadnje usposabljanje. Gre za delavnico na temo retorike na področju kulture z naslovom Govorništvo ali kako pripraviti dober javni nastop. Predavanje in delavnica, ki ju bo vodila mag. govora Jelka Breznik, bosta potekala v dvorani v drugem nadstropju glavne stavbe Slovenskega etnografskega muzeja, s pričetkom ob 13. uri in zaključkom predvidoma okoli 15.30 ure.
preberi več ...

AKTIV

Bliža se zaključni dogodek projekta AKTIV

Četrtek 21 Avgust 2014

Bliža se zaključek projekta AKTIV in ob tem nas čaka še zadnji dogodek, ob katerem se bomo zbrali, da predstavimo svoje dosežke in delovanje. Hkrati pa bomo skupaj tudi proslavili naše uspešno in plodno delo, ki smo ga med drugim kronali s februarskim simpozijem, pa tudi z uvrstitvijo med 25 primerov dobre prakse na ravni Evropske unije.
preberi več ...
Živi dokaz o uspešnosti usposabljanj v sklopu projekta AKTIV in širjenja dometa aktivnosti sta naši udeleženki Tjaša Franko in Tjaša Škrabe, ki sta konec maja v avli novogoriškega Eda Centra uspešno izvedli veččutno vodstvo po razstavi dokumentarnih fotografij Gaza avtorjev Jureta Eržena in Matica Zormana.
preberi več ...
Mariborska delovna skupina AKTIV III bo v četrtek, 26. junija ob 10. uri izvedla še eno dejavnost, delavnico z naslovom Transformacija likovnega dela v reliefno obliko. Delavnico, ki bo potekala v Umetnostni galeriji Maribor, bo vodil akademski slikar in predsednik Zveze društev likovnih umetnikov Aleš Sedmak.
preberi več ...
Ponosno sporočamo, da je Iniciativa SOdelujem, ki izhaja iz projekta SOdelujem Skupaj Integrativno na področju kulture, dobila prav posebno priznanje. Evropska komisija je na svojih spletnih straneh objavila poročilo skupine za odprto metodo usklajevanja za promocijo kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga v javnih zavodih, kjer je izpostavila tudi delo Iniciative SOdelujem, ki tesno sodeluje z javnimi zavodi, npr. Umetnostna galerija Maribor.
preberi več ...
V torek, 10. junija, bo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) v sklopu delovne skupine AKTIV III potekala delavnica z naslovom "Evalvacija dosežkov".
preberi več ...
V sredo, 28. maja, se je na Zavodu za slepo in slabovidno mladino odvilo še eno zadnjih predavanj v sklopu projekta AKTIV. Mag. Borut Rovšnik, muzejski svetnik iz Mestnega muzeja Ljubljana je približno 15 zbranim udeležencem predaval o pristopih evalvacije projektov.
preberi več ...
V petek, 23. maja, smo v popolnoma ženski zasedbi okupirale Galerijo Škuc, kjer je filozofinja Katarina Majerhold v okviru delovne skupine AKTIV II vodila delavnico o čutih in čustvih, ženskosti in dejavnikih, ki le-to oblikujejo.
preberi več ...
Pred delovnima skupinama AKTIV II in III je v tem lepem spomladanskem tednu kar nekaj predavanj in delavnic, prihodnjo sredo pa bo v okviru celotnega projekta AKTIV na Zavodu za slepo in slabovidno mladino predaval Borut Rovšnik iz Mestnega muzeja Ljubljana.
preberi več ...
Izšla je nova, 255. številka Časopisa za kritiko znanosti (ČKZ), katerega urednica je tudi naša programska in organizacijska vodja Katja Sudec, sourednica pa redna sodelavka pri Iniciativi SOdelujem in projektu AKTIV Katarina Majerhold. Ta številka ČKZ predstavlja tudi strokovno podporo vsebinam usposabljanj pri projektu AKTIV.
preberi več ...
V sredo, 7. maja, smo člani delovne skupine AKTIV II in Iniciative SOdelujem Katrin Modic z asistentom Matejem, Ana Krepel, Tjaša Franko, Irena Mihelj in Ana Čefarin v tolminski Knjižnici Cirila Kosmača v okviru festivala Bralnice pod slamnikom ... ob Soči izvajali veččutna vodstva po razstavi slik primorskega slikarja Ivana Stojana Rutarja. Izvedli smo tri vodstva, udeleženci pa so bili šolarji iz okoliških osnovnih šol in nekaj varovancev varstveno delovne skupine Tolmin.
preberi več ...
Četrtkovo predavanje, osredotočeno na uveljavljene prakse dela s slepimi in slabovidnosti, z naslovom O slepoti in slabovidnosti je potekalo v sproščenem in intimnem vzdušju.
preberi več ...
V torek, 29. oktobra, ko je bila večina članov ekipe AKTIVnih na delavnici Axmanove tehnike modeliranja, sta Katrin Modic ter Ana Krepel – Velimirović predstavili delovanje Iniciative SOdelujem ter praktične primere izvajanja veččutnih vodstev na predavanju, ki se je odvijalo v sklopu projekta Razširimo obzorja kulturnega.
preberi več ...

Galerija ŠKUC

Časopis za kritiko znanosti s festivalom obeležuje 40. obletnico

Ponedeljek 04 November 2013

Časopis za kritiko znanosti prav v teh dneh praznuje 40. obletnico izhajanja. V luči tega lepega jubileja se v Slovenski kinoteki in Galeriji Škuc od ponedeljka, 4. novembra, že odvija tudi štiridnevni Festival za kritiko znanosti.
preberi več ...
AKTIV bo konec tedna gostil nova gosta iz tujine. Iz Berlina v Ljubljano prihajata Jovana Komnenić in Dirk Sorge.
preberi več ...
V Mednarodnem grafičnem likovnem centru sta Jovana Komnenić in Dirk Sorge v okviru projekta AKTIV pretekli teden na delavnici in predavanju predstavljala osnove performativnega galerijskega in muzejskega posredovanja. Na predavanju, odprtem za širšo javnost, sta AKTIV-ova gosta iz Berlina kot primer dobre prakse predstavila projekt, ki sta ga skupaj s sodelavci pripravila leta 2010 v okviru 6. Berlinskega bienala.
preberi več ...
Skrivnostni svet koliščarjev… Kako so živeli? Kakšen je bil njihov vsakdanjik? Je bil podoben našemu? Kakšne so bile njihove vrednote in običaji? Takšna in drugačna vprašanja si bomo zastavljali ob veččutnem vodstvu po razstavi Kolo 5200, ki ga ob veselem dnevu kulture v torek, 3. decembra, pripravlja Inicativa SOdelujem v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana.
preberi več ...

AKTIV

Voščilo

Četrtek 26 December 2013

SREČNO 2014!
preberi več ...

AKTIV

Do konca februarja bomo izjemno AKTIV-ni

Četrtek 23 Januar 2014

Ekipa projekta AKTIV v prihodnjih tednih prireja kar nekaj dogodkov, ki so v prvi vrsti namenjeni udeležencem usposabljanj v okviru AKTIV-a, pa tudi širši javnosti.
preberi več ...

AKTIV

AKTIV-no, igrivo in čarobno dogajanje v Ljutomeru

Ponedeljek 03 Februar 2014

Razgibano, delovno in pravljično – to so trije pridevniki, ki verjetno najbolje opisujejo zadnje dneve januarja v ljutomerski Galeriji Ante Trstenjaka, ki jo je v tem času popolnoma okupiral naš AKTIV! Vse to pod taktirko programske in organizacijske vodje Katje Sudec, ki je s pomočjo svoje nepogrešljive asistentke Karmen Bajec, pa tudi drugih članov projekta poskrbela, da je med 28. in 31. januarjem resnično vse teklo kot po maslu!
preberi več ...
Kot smo s ponosom sporočili že pred dnevi, je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer postala častna pokroviteljica bližajočega se strokovnega simpozija AKTIV. Ob tem je Nussdorferjeva zapisala tudi kratek nagovor za vse, ki se bodo udeležili simpozija.
preberi več ...
V zadnjih dneh februarja se je v Mestnem muzeju Ljubljana odvijal strokovni simpozij projekta AKTIV, na katerem so tuji in domači gostujoči predavatelji, povabljeni strokovnjaki ter ostali obiskovalci iskali rešitve za problematiko pogostega izključevanja ranljivih skupin iz kulture.
preberi več ...

AKTIV

Delovne skupine projekta AKTIV že v polnem teku

Ponedeljek 17 Marec 2014

Delovne skupine projekta AKTIV so že oblikovane in so pričele s svojimi aktivnostmi. Poleg tega vas obveščamo, da so na naših spletnih straneh že dostopni video posnetki predavanj s strokovnega simpozija AKTIV!
preberi več ...

SOdelujem

Aktivni bomo tudi na Kulturnem bazarju

Ponedeljek 24 Marec 2014

V sredo, 26. marca, bo v Cankarjevem domu potekal 6. Kulturni bazar. Gre za prireditev, ki je v prvi vrsti namenjena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, pa kulturi, okolju, zdravstvu in sociali, na brezplačni dogodek pa so vabljene tudi družine in posamezniki. Na Kulturnem bazarju bo nekaj aktivnosti pripravila tudi Iniciativa SOdelujem skupaj s projektom AKTIV.
preberi več ...
Ljutomersko delovno skupino, torej AKTIV I., že s sredino aprila čakajo pestre aktivnosti, ki se bodo odvijale na tamkajšnji Gimnaziji Franca Miklošiča in Galeriji Ante Trstenjak!
preberi več ...
V Mariboru je bilo zanimivo že v začetku meseca. 2. aprila je v Amfiteatru Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru namreč predaval dddr. Evgen Bavčar, znani slovenski filozof in fotograf, ki je pritegnil veliko zanimanja – njegovega predavanja se je udeležilo okoli 90 ljudi.
preberi več ...
Ob delavnicah in usposabljanjih v okviru projekta AKTIV in Iniciative SOdelujem so nastala mnoga likovna dela, ki so vredna ogleda, zato vas v torek, 15. aprila, ob 16.30 uri vabimo v Malo galerijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani, na otvoritev razstave del slepih in slabovidnih, ki so pod vodstvom prof. Črtomirja Freliha uspešno osvajali kompleksne pojme likovne teorije.
preberi več ...
V ponedeljek, 14. aprila, in v torek, 15. aprila, je ljutomerska delovna skupina AKTIV I pripravila kar nekaj dejavnosti za svoje udeležence pa tudi ostale, ki jih dotične tematike zanimajo.
preberi več ...

SOdelujem

Poslovil se je slikar in grafik Bogdan Borčič

Četrtek 24 April 2014

V starosti 87 let je danes umrl eden osrednjih slovenskih slikarjev in grafikov, Bogdan Borčić. Bil je velik umetnik in še večji človek, zato nam je v veliko čast, da smo imeli pred letom dni priložnost pripraviti spremljevalni program ob njegovi razstavi v Cankarjevem Domu.
preberi več ...
Vabimo vas k branju kratkih novičk minulega in bližajočega se dogajanja v okviru projekta AKTIV. V sredo, 7.5., bomo v Tolminu izvajali nova veččutna vodstva po razstavi Ivana Stojana Rutarja, sicer pa si lahko ogledate še kratke izseke dogajanja v vseh treh delovnih skupinah, pa medijske objave o projektu, ki jih prejšnji teden resnično ni manjkalo.
preberi več ...

AKTIV

AKTIV se predstavi

Ponedeljek 24 Junij 2013

V Umetnostni galeriji Maribor bomo v četrtek na novinarski konferenci predstavili AKTIV, ki poteka od junija 2013 do avgusta 2014, usposabljanja v sklopu projekta pa od septembra 2013 do julija 2014.
preberi več ...
Včerajšnja novinarska konferenca v Umetnostni galeriji Maribor (UGM), kjer smo predstavili program AKTIV, je minila uspešno in lahko rečemo, da je zanimanje veliko.
preberi več ...

AKTIV

Prijave za usposabljanja

Četrtek 18 Julij 2013

Vse zainteresirane za usposabljanja pozivamo k spletni prijavi. Usposabljanja so brezplačna!
preberi več ...
Po poletnem premoru se s septembrom v AKTIV-u znova pričenja pestro dogajanje. Že v začetku septembra vabimo na predstavitev projekta v Slovenski Etnografski muzej v Ljubljani, hkrati pa tudi na vodstvo po razstavi Klaudije Poropat z naslovom Osebna asistenca je naša eksistenca. Z jesenjo se v okviru AKTIV-a pričenjajo tudi prva usposabljanja, na katera se lahko prijavite do 30. septembra ter ob posameznih usposabljanjih.
preberi več ...
V četrtek, 5. septembra, se je AKTIV predstavil v Slovenskem etnografskem muzeju, sledilo pa mu je vodenje po razstavi Klaudije Poropat. Organizatorje je pozitivno presenetila precejšnja gneča in zanimanje obiskovalcev za projekt.
preberi več ...
Aleksandra Surla se je v okviru projekta SOdelujem, iz katerega motivacijsko izhaja AKTIV, udeležila usposabljanj za veččutna vodstva po galerijah in muzejih. Kot slepa oseba je do muzejskih in galerijskih prostorov prej občutila določen odpor, saj jih je povezovala z dolgčasom in bolečimi nogami, zdaj pa kot nepogrešljiva članica projekta AKTIV aktivno deluje prav na približevanju kulture na drugačen, veččuten način, primeren tako za nevideče kot tudi videče občinstvo.
preberi več ...
Prva usposabljanja v okviru AKTIV-a so mimo. Udeleženci so se v petek, 4. oktobra, in soboto, 5. oktobra, podrobneje seznanili s projektnim menedžmentom, o čemer jim je razlagala predavateljica Tina Divjak, ob njej pa sta bili glavni akterki AKTIV-a Katja Sudec in Karmen Bajec.
preberi več ...
V torek je v Finžgarjevo galerijo skupaj z več kot trideset udeleženci veččutnega vodstva, ki sta ga pripravili članici iniciative SOdelujem Katrin Modic in Ana Krepel, vkorakala tudi jesen. Ob tem slikovitem veččutnem vodstvu smo se predstavili tudi AKTIV-ovci, za nami pa je bilo tudi že pestro dopoldne.
preberi več ...
V četrtek, 17. oktobra, bodo na Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije med 15. in 18. uro potekale prve delavnice v sklopu novega usposabljanja.
preberi več ...
V torek, 15. oktobra, se je v Galeriji Škuc odprla razstava Back to the USA, za katero stoji skupina Irwin, ki s tem obeležuje 30. obletnico delovanja. Omenjena razstava je bila v galeriji ŠKUC na ogled že aprila 1984, zasnovana pa je bila kot podvojitev razstave predstavitve sodobne ameriške umetnosti z naslovom Back to the USA in je takrat gostovala v različnih prestolnicah zahodne Evrope.
preberi več ...
V začetku prihodnjega tedna AKTIV na Zavodu za slepo in slabovidno mladino prireja delavnice, ki jih bosta vodila Tereza in Stepan Axman. Delavnice bodo namenjene slepim in slabovidnim, predavatelja pa jih bosta seznanila s posebno tehniko modeliranja, imenovano Axmanova metoda modeliranja za osebe s posebnimi potrebami.
preberi več ...
Včeraj sta na Zavodu za slepo in slabovidno mladino predavala Tereza in Stepan Axman, ki sta v okviru projekta AKTIV vodila dvodnevno delavnico, na kateri sta slepe in slabovidne učila posebne tehnike modeliranja gline.
preberi več ...

SOdelujem

Katja Sudec bo gostovala na tržaškem simpoziju

Torek 19 November 2013

Programska in organizacijska vodja AKTIV-a Katja Sudec bo v četrtek, 21. novembra, gostovala na tržaškem simpoziju »Meeting internazionale sul turismo accessibile«, namenjenem dostopnosti turizma za vse, tudi za osebe s posebnimi potrebami.
preberi več ...
Programska in organizacijska vodja AKTIV-a Katja Sudec je v četrtek, 21. novembra, gostovala na tržaškem simpoziju »Meeting internazionale sul turismo accessibile«, namenjenemu dostopnosti turizma za vse, tudi za osebe s posebnimi potrebami.
preberi več ...
V torek, 3. decembra, smo obeležili tako veseli dan kulture kot tudi mednarodni dan invalidov. Ob tej priložnosti je Iniciativa SOdelujem v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana pripravila veččutna vodstva po razstavi Kolo 5200.
preberi več ...

AKTIV

Obvestilo

Petek 10 Januar 2014

Obvestilo o spremembi termina predavanja Črtomirja Freliha.
preberi več ...
Prejšnji teden je v Galeriji Škuc v okviru AKTIV-a potekalo usposabljanje, na katerem so videči udeleženci projekta spoznavali pravila ustvarjanja tipank. Predavanja in delavnice, ki sta ju vodili Aksinja Kermauner in Nina Schmidt, se je udeležilo okoli 20 ljudi, med njimi tudi nekaj slepih in slabovidnih, ki so z opisovanjem svojih izkušenj pomembno pripomogli k boljšemu razumevanju podane vsebine.
preberi več ...
Konec meseca, natančneje v četrtek, 27., in petek, 28. februarja, v Mestnem muzeju Ljubljana pripravljamo osrednji dogodek v okviru projekta AKTIV – strokovni simpozij, na katerem bodo tako domači kot tuji strokovnjaki predstavljali modele dobre prakse dela z različnimi družbenimi skupinami v muzejskem in galerijskem prostoru. Častna pokroviteljica simpozija je Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS.
preberi več ...
Od letošnjega študijskega leta je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani nov program – Muzejska pedagogika. Za njim stoji Metoda Kemperl, ki je leta 2002 doktorirala na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, od leta 2007 pa je zaposlena kot visokošolska učiteljica na oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete (UL), kjer poučuje na vseh treh stopnjah študija. Z njo smo se pogovarjali o programu, ki bo na področje umetniškega posredovanja v Sloveniji zagotovo vnesel pozitivne in nujno potrebne spremembe.
preberi več ...
Že pred dnevi smo sporočili, da so delovne skupine projekta AKTIV, AKTIV I, AKTIV II in AKTIV III, locirane v Ljutomeru, Ljubljani in Mariboru, že na polno zaposlene. Nekaj dogodkov, ki so jih organizirale, je že za njimi, večina pa jih še čaka na izpeljavo. In kakšno bo prihajajoče dogajanje v okviru teh treh delovnih skupin? Vsekakor zanimivo in barvito!
preberi več ...
V sredo, 26. marca, je v Cankarjevem domu potekal 6. Kulturni bazar, kjer je kar precej aktivnosti pripravila tudi Iniciativa SOdelujem skupaj s projektom AKTIV. Pravzaprav smo kar okupirali Galerijo Cankarjevega doma, ki se je v zgodnjem dopoldnevu prelevila kar v prostor za ličenje in urejanje pričesk, nato pa se je pričela »akcija«. Ob kratkem povzetku dogajanja objavljamo tudi nekaj fotografij.
preberi več ...
AKTIV II, ljubljanska delovna skupina projekta AKTIV, je prav v teh dneh sredi intenzivnih priprav na razstavo v Mali galeriji Univerzitetnega kliničnega centra, ki bo otvoritev doživela prihodnji teden, natančneje v torek, 15. aprila ob 16.30 uri.
preberi več ...
V Iniciativi SOdelujem in projektu AKTIV smo prepričani, da bi morali biti kultura oziroma umetnost dostopni prav vsem, zato ustanavljamo Klub Ljubiteljev Umetnosti: Asistenca (KLU:A). Namen kluba je približati kulturo vsem, tudi osebam, ki zaradi specifičnih okoliščin samostojno ne morejo dostopati do nje.
preberi več ...
V petek, 18. aprila, se bo ob 17. uri v Galeriji Cankarjevega doma, kjer še vedno domuje razstava Sodobno slovensko slikarstvo po letu nič, znova odvil spremljevalni program Ad Hoc: 8 slikark, ki je na minulem Kulturnem bazarju požel veliko pozornosti! Sledila pa mu bo še javna dražba modnih kreacij, ki so jih študentke Naravoslovnotehniške fakultete izdelale posebej kot reakcijo na enega ali več razstavljenih del.
preberi več ...
V petek, 18. aprila 2014, se je v Galeriji Cankarjevega Doma znova odvil spremljevalni program Ad Hoc: 8 slikark, ki je že na minulem Kulturnem bazarju požel veliko pozornosti! Sledila mu je še javna dražba modnih kreacij, ki so jih študentke Naravoslovnotehniške fakultete izdelale posebej kot reakcijo na nekatera razstavljena dela.
preberi več ...