Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Ad Hoc: 8 slikark znova v Galeriji Cankarjevega doma

V petek, 18. aprila, se bo ob 17. uri v Galeriji Cankarjevega doma, kjer še vedno domuje razstava Sodobno slovensko slikarstvo po letu nič, znova odvil spremljevalni program Ad Hoc: 8 slikark, ki je na minulem Kulturnem bazarju požel veliko pozornosti! Sledila pa mu bo še javna dražba modnih kreacij, ki so jih študentke Naravoslovnotehniške fakultete izdelale posebej kot reakcijo na enega ali več razstavljenih del. 

Člani projekta AKTIV in Iniciative SOdelujem ter modne kreatorke mlajše generacije Neja Kaligaro, Lea Paljk, Kaja Rutar in Špela Jančar, pa tudi vizažistka Nastja Vodenik bodo poskrbeli za ponovno izvedbo reakcij na umetniška dela osmih slikark, ki sestavljajo razstavo Sodobno slovensko slikarstvo po letu nič. 

Spremljevalni program Ad Hoc: 8 žensk, ki smo ga premierno predstavili na minulem Kulturnem bazarju, je zastavljen nelinearno kot kontrapunkt afirmativnim oblikam »klasičnih« vodstev in temelji na metodi performativnih reakcij s pomočjo avtobiografske zasnove galerijskega posredovanja. Obiskovalci razstave bodo skupaj z animatorkami, oblečenimi v modne kreacije participirali pri doživljanju izbranih likovnih del.

Performativne reakcije se bodo izvajale spontano, potek aktivnosti pa bo narekovala skupinska dinamika. Tako bodo performativne reakcije dobile kvaliteto unikatnosti in neponovljivosti, saj vsak obiskovalec s svojo participacijo soustvarja dojemanje izbranega likovnega dela.

Po zaključenem programu se bo odvila še javna dražba osmih modnih kreacij, ki so jih ustvarile mlade kreatorke. Unikatne kreacije predstavljajo izbrano likovno delo oz. izbor likovnih del ene izmed osmih slikark. Delež izkupička ob dražbi bo namenjen ustanavljanju novonastajajočega Kluba Ljubiteljev Umetnosti: Asistenca, s katerim bomo osebam s posebno okoliščino nudili spremstvo na kulturne dogodke.Opis fotografije: Osrednji motiv slike sta dve ženski, ki čepita in na tla polagata lističe v odtenkih zelene in rumene, ki ponazarjajo travnik. Gre za reakcijo na umetniško delo v sklopu programa Ad Hoc: 8 slikark. V ozadju v spodnji del telesa vidimo več oseb, ki spremljajo dogajanje. (foto: Ana Čefarin) 

Nazaj