Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

AKTIV-no, igrivo in čarobno dogajanje v Ljutomeru

Razgibano, delovno in pravljično – to so trije pridevniki, ki verjetno najbolje opisujejo zadnje dneve januarja v ljutomerski Galeriji Ante Trstenjaka, ki jo je v tem času popolnoma okupiral naš AKTIV! Vse to pod taktirko programske in organizacijske vodje Katje Sudec, ki je s pomočjo svoje nepogrešljive asistentke Karmen Bajec, pa tudi drugih članov projekta poskrbela, da je med 28. in 31. januarjem resnično vse teklo kot po maslu!

Vse se je pričelo v torek, 28. januarja, ko so udeleženci delovne skupine AKTIV I v omenjeni galeriji poslušali predavanje Sudčeve z naslovom Govor v galerijskem prostoru, nato pa je sledila še delavnica na temo avtobiografskega pristopa snovanja, ki so jo poleg Sudčeve vodili še Karmen Bajec, Katrin Modic in Boštjan Vogrinčič.

V naslednjih dneh pa so aktivnosti v Ljutomeru dobile popolnoma čaroben in pravljični pridih! 29. in 30. januarja se je v galerijskem prostoru odvilo kar nekaj otroških delavnic z naslovom »Moji pravljični prostori«. Pod vodstvom Katje Sudec in Karmen Bajec, ki so jima pomagale tudi dijakinje 2. letnika vzgojiteljskega programa GFML, so otroci okoliških vrtcev in nekateri njihovi drugi vrstniki izdelovali t.i. pravljične skrinjice, spoznavali junake različnih pravljic in legend ter njihova sporočila. 29. januarja je ustvarjalno delavnico z družino obiskala tudi ljutomerska županja Olga Karba, ki je izvajalkam delavnic na svoji spletni strani pozneje namenila tudi simpatičen zapis.

Pri tem velja zapisati, da se je projekt AKTIV s svojimi dejavnostmi doslej večinoma usmerjal v odraslo publiko, s poudarkom na skupini slepih in slabovidnih, zdaj pa smo z metodologijo veččutnih vodstev prvič neposredno nagovarjali tudi najmlajše. In kakšen je bil odziv malčkov? Katja Sudec je z njim več kot zadovoljna: »Mladi ustvarjalci pravljičnih prostorov so z veseljem obnavljali spomin na prebrane pravljice, jih raziskali v galerijskem prostoru in se hkrati veselili ustvarjanja s starši ter nam kreativno postregli s svojimi rezultati. Udeleženci usposabljanj pa so na praktični ter teoretični ravni spoznali široke možnosti pedagoškega dela v galerijskem prostoru. Kot nemalokrat doslej se je tudi tokrat pokazalo, da so pri aktivnostih uživali še bolj, kot so pričakovali. Ugotovili so, da lahko v galeriji sproščeno, kljub temu pa tudi kakovostno, preživljajo svoj prosti čas!«

Nastale so prave pravcate umetnine, ki so bile nato v petek, 31. januarja, ob zaključnem dogodku teh štiridnevnih dejavnosti, razstavljene ob umetniških delih. Program ob dogodku so zasnovali člani delovne skupine AKTIV I, pomembno pa so k njemu prispevali tudi sodelujoči dijaki, njihovi mentorji ter sodelujoče vzgojiteljice. Vsem skupaj je bilo »postreženo« z veččutnimi reakcijami na razstavljena dela, ki so jih okušali, tipali in poslušali.

Vsekakor so bili zadnji štirje dnevi januarja izjemno pestri, pa tudi zabavni in nepopisno igrivi! O tem se lahko prepričate tako ob branju medijskih prispevkov kot tudi v naši fotogaleriji, kjer smo za vas pripravili še slikovno potrditev vsega zgoraj napisanega.

Seveda pa vsega tega dogajanja ne bi bilo mogoče tako suvereno izpeljati brez pomembne podpore Zavoda za kulturo in izobraževanje Ljutomer (enota galerija) pod vodstvom Vesne Laissani in Srečka Pavličiča, v sodelovanju z gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, smer predšolska vzgoja. Ob tej priložnosti se jim iskreno zahvaljujemo!

(Avtorica članka: Ana Čefarin)
 

Nazaj