Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Axmanova bosta predstavljala metodo ATM, tehniko modeliranja za slepe in slabovidne

V začetku prihodnjega tedna AKTIV na Zavodu za slepo in slabovidno mladino prireja delavnice, ki jih bosta vodila Tereza in Stepan Axman. Delavnice bodo namenjene slepim in slabovidnim, predavatelja pa jih bosta seznanila s posebno tehniko modeliranja, imenovano Axmanova metoda modeliranja za osebe s posebnimi potrebami.

Leta 2000 sta Stepan in Tereza Axman odprla Mednarodni center za osebe s posebnimi potrebami, kjer lahko ljudje z različnimi invalidnostmi študirajo v različnih programih in sodelujejo pri razstavnih projektih. Na podlagi večletnih izkušenj z delom s slepimi in slabovidnimi sta razvila metodo umetniškega poučevanja, ki temelji na izjemnih taktilnih sposobnostih slepih in slabovidnih, sistemu štetja razmerij in uporabi materiala za modeliranje – gline.

Osnova tehnike, ki sta jo poimenovala Axmanova metoda modeliranja za osebe s posebnimi potrebami, je taktilna matematika, ki slepim in slabovidnim omogoča razjasnitev proporcev v okolju, ki jih obdaja. Ko slepi in slabovidni obvladajo taktilno matematiko, lahko z umetniško spretnostjo iz gline sami izdelajo, kar želijo, pri tem pa ne potrebujejo videčega pomočnika.

Poleg delavnic, namenjenih slepim in slabovidnim osebam, bosta Axmanova v torek ob 9. uri na Zavodu za slepo in slabovidno mladino izvedla tudi predavanje, namenjeno širšemu občinstvu, sledila pa bo razprava ter srečanje s predstavniki medijev.

(Avtorica: Ana Čefarin)

Nazaj