Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Axmanova predstavila taktilno matematiko, s katero sta slepim približala modeliranje

Včeraj sta na Zavodu za slepo in slabovidno mladino predavala Tereza in Stepan Axman, ki sta v okviru projekta AKTIV vodila dvodnevno delavnico, na kateri sta slepe in slabovidne učila posebne tehnike modeliranja gline.
Tehnika modeliranja temelji na konceptu taktilne matematike, tako da lahko ljudje s posebnimi potrebami, tudi slepi, ustvarjajo samostojno, brez pomoči videčih. Stepan Axman jo je razvil na podlagi dolgoletnih izkušenj modeliranja s slepimi ljudmi.
»Za osvojitev tehnike sta potrebni najmanj dve leti intenzivne vaje, kar potem omogoča samostojno modeliranje. Nekako ne sodimo v ta moderen svet, kjer je vse tako hitro, pri nas vse poteka počasneje, usmerjeno pa je dolgoročno ,« je približno tridesetim tako videčim kot slepim obiskovalcem predavanja povedala Tereza Axmanova. Poudarila je pomen odprtja kanala kreativnosti pri slepih ljudeh in dodala, da v mednarodnem centru za ljudi s posebnimi potrebami, ki sta ga z možem odprla leta 2000, svoje študente spodbujata k izražanju prek njihovega najpomembnejšega čutila, tipa.
Axmanova je navzočim razložila sistem »tipnih kač«, s katerimi si slepi ustvarjalci pomagajo pri modeliranju. Študenti so po nekaj letih sposobni ustvarjati obraze, posode in reliefe, pozneje pa tudi figure. Večina jih sicer ostane v »obrtnih vodah«, saj lahko s pomočjo izdelave posod zaslužijo nekaj lastnega denarja, medtem ko je nekatere pritegnil bolj umetniški vidik modelarstva in so nekaj svojih umetnin tudi že razstavili, tako doma, na Češkem, kot tudi v tujini.

Nazaj