Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Barvna in tipna iskanja razburkala misli po performativnem vodstvu v Galeriji Kresija

Tokratni osrednji motiv performativnega vodstva so bile mačke, mačke in še enkrat – mačke. Zakaj se tolikokrat ponavljajo, reproducirajo in šablonizirajo in na kakšen način so jih oplemenitili poljski umetniki, so spoznavali obiskovalci na tokratnih obiskih. Posebej so morali priostriti ušesa in sprostiti svojo domišljijo, kajti čakalo jih je ustvarjanje, ki so se ga nekateri lotili nazadnje v svojem otroštvu.Opis slike: Slika je kvadratne oblike. Na spodnji polovici slike je miza, na kateri so razporejene barvice in list papirja z risbo muce. Na zgornji polovici slike za mizo sedita dve ženski, ki imata nasmeške na obrazu. Leva sedi na vozičku, desna pa s svojo desno roko skuša seči po barvici na mizi. S svojo levo roko, v kateri ima že eno barvico, se s prsti dotika risbe na papirju na kateri je narisana mačka.


V razstavnem prostoru smo muzealizirali svojo igračo in ji na poseben način spremenili pomen, kmalu pa so se obiskovalci zavedli trpkega sporočila, ki ga na razstavi nosijo razstavljeni »stražarji«, kot so jih poimenovali umetniki. Marsikateremu udeležencu se je odprl nov načn videnja turbokapitalističnega sveta, v katerem živimo in katerega dobrine so nam množično na voljo. Od skoraj žive muce v naravni velikosti, ki prede in dviga rep, do male plastične igračke, proizvedene na Kitajskem, je majhna razlika, še posebej, če jo držimo v rokah ... Obiskovalci so tako z navdušenjem kot s skepso v očeh spoznavali svoj pogled na sodobno potrošniško stanje, ki še vedno vlada današnjemu času.

Dogajanja z vodstev smo ujeli tudi v fotografski objektiv. Vabljeni k ogledu fotogalerije TUKAJOpis slike: Na spodnji tretjini fotografije pokončnega formata je bela, štirioglata mizica. Na njej so položene: kartonska plošča z reliefno skulpturo iz plastelina in plišaste igrače v obliki mačke.
Na steni nad mizico je LCD zaslon. Na zaslonu je podoba mačke v odtenkih modre, vijolične in oranžne barve na podlagi nebesno modre barve s svetlečimi belimi lisami.Kot zanimivost naj povemo, da so umetniki izbrali Galerijo Kresija tudi zato, ker ima tako velika okna,ki segajo skoraj od stropa do tal. S takšno umestitvijo v galerijski prostor so hoteli poudariti tržno dostopnost umetniških del, in obiskovalcem prikazati dela kot bi bila ta razstavljena v trgovinski izložbi.


Arhiv MGLC Foto: Jaka Babnik
Opis slike: Na podolgovati fotografiji je notranjost Galerije Kresija. Na steni si od leve proti desni sledijo kvadratna slika mačke, LCD zaslon ter druga in tretja slika mačke. Pod LCD ekranom je steklena vitrina na belem kubusu. V vitrini je razstavljena za dlan velika figurica mačke.

Nazaj