Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Delovne skupine AKTIV-a bodo v prihodnjih mesecih zelo zaposlene

Že pred dnevi smo sporočili, da so delovne skupine projekta AKTIV, AKTIV I, AKTIV II in AKTIV III, locirane v Ljutomeru, Ljubljani in Mariboru, že na polno zaposlene. Nekaj dogodkov, ki so jih organizirale, je že za njimi, večina pa jih še čaka na izpeljavo. In kakšno bo dogajanje v okviru teh treh delovnih skupin? Vsekakor zanimivo in barvito!

Ljutomersko delovno skupino, AKTIV I, prve aktivnosti čakajo v prvi polovici aprila. 14. aprila jih čaka razvojna delavnica – Senzibilizacija pomena in vloge umetnosti v vzgojno-izobraževalnem procesu (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Galerija Ante Trstenjak Ljutomer), takoj naslednji dan, torej 15. aprila, pa še predavanje dr. Robija Krofliča (Umetniško doživetje kot prostor emancipacije ustvarjalca in odjemalca umetnine), ki mu bo sledila še delavnica z naslovom Vloga pedagoškega delavca kot ne-razlagalca umetnine in načrtovanje dejavnosti v oddelkih pred obiskm otrok v galeriji. Med 15. in 25. aprilom bodo pedagoški delavci izdelali načrte in izvajali dejavnosti, člani delovne skupine pa bodo pripravljali metode pedagoškega vodenja otrok po galeriji, z načeli emancipiranega gledalca. 25. aprila bo v Galeriji Ante Trstenjak Ljutomer sledila še razvojna delavnica, vodstvo za otroke po razstavi Vladimirja potočnika. Maja bodo vodje delovne skupine AKTIV I D. Štirn Koren, P. Štirn Janota in J. Markota v Galeriji Škuc predstavili primer dobre prakse.

Delovno skupino AKTIV II v Ljubljani, ki so v petek, 21. marca, že izvedle posebno plesno delavnico Danceability in pripravljene reakcije po razstavi 8 slikark v Galeriji Cankarjevega doma, ta teden čakajo priprave in sama izvedba posebnega programa v okviru Kulturnega bazarja v Cankarjevem domu. V Mali galeriji ljubljanskega UKC bodo v prvi polovici aprila udeleženci delovne skupine AKTIV II pripravljali zasnovo in postavljali razstavo izdelkov slepih in slabovidnih, ki so nastali na delavnicah Črtomirja Freliha. Nekaj dni po otvoritvi, ki bo 15. aprila, bo na istem mestu sledila še delavnica na temo avtobiografskega pristopa snovanja. V začetku maja se bo skupina skupaj z nekaterimi člani Iniciative SOdelujem pripravljala na izvedbo veččutnega vodstva ob razstavi slik Ivana Stojana Rutarja v Knjižnici Tolmin. Sledijo nadaljnje delavnice, o katerih vas bomo sproti obveščali.

Člani skupine AKTIV III bodo v Mariboru 2. aprila lahko poslušali predavanje dddr. Evgena Bavčarja v amfiteatru pedagoške fakultete v Mariboru. Dva dni pozneje bo v Umetnostni galeriji Maribor sledilo odprtje razstave 60! Panorama, kjer bo pet dni pozneje sledila delavnica razvijanja dialoga v likovni umetnosti, ki jo bo vodil prof. dr. Matjaž Duh, 15. aprila pa še druga delavnica, na kateri bodo udeleženci pod vodstvom Brigite Strnad razvijali metode za vodstvo slepih in slabovidnih po razstavi v Galerijskem prostoru. 16. in 17. aprila bosta na Pedagoški fakulteti Maribor potekali delavnici razvijanja in načinov izdelave tipank pod vodstvom dr. Aksinje Kermauner, 6. in 7. maja pa bosta sledili še delavnici, kjer bo Aksinja Kermauner skupaj z Nino Schmidt predstavljala praktične primere o razvijanju in eksperimetiranju z metodami dela s slepimi in slabovidnimi v likovni umetnosti. 20. in 21. maja bo Andreja Borin v Umetnostni galeriji Maribor vodila še delavnico na temo metod dela s slepimi in slabovidnimi v likovni umetnosti.

13. maj bo za vse delovne skupine zelo intenziven, saj bodo sodelovale in se (s poudarkom na skupini II) predstavile na javnem dogodku Slovenske filantropije. V drugi polovici maja bodo v okviru delovne skupine AKTIV II potekale skupinske delavnice, sočasno se bo udeležence pripravljalo na individualno delo. Konec maja bodo udeleženci vseh treh delovnih skupin pričeli s pisanjem lastnih projektnih nalog.

V juniju delovne skupine med drugim čakajo še zaključne dejavnosti na temo spoznavanja evalvacijskih metod ter retorike nastopanja. V poletnih mesecih se bodo pripravljali še teksti za v zbornik, v katerem bodo skupine predstavile svoje rezultate in bo izšel predvidoma 5. septembra.
 


Od spodnjega desnega dela slike se proti sredini razteza velika miza, na kateri so prigrizki in izdelki, narejeni po Axmanovi tehniki modeliranja. Za mizo sedijo obiskovalci predavanja. Zgoraj levo stojijo trije moški, eden od njih ima v rokah kamero. (foto: Ana Čefarin)

Nazaj