Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Do konca februarja bomo izjemno AKTIV-ni

Ekipa projekta AKTIV v prihodnjih tednih prireja kar nekaj dogodkov, ki so v prvi vrsti namenjeni udeležencem usposabljanj v okviru AKTIV-a, pa tudi širši javnosti. Ob tem z veseljem sporočamo, da se bodo februarskega simpozija AKTIV-a ob številnih slovenskih strokovnjakih udeležile tudi tri ugledne gostje iz tujine, vodja pedagoškega oddelka londonske galerije Tate Emily Pringle, direktorica Inštituta za galerijsko pedagogiko na Züriški univerzi za umetnost Carmen Morsch ter Claudia Hummel, docentka na berlinski Universität der Künste, Institut Art in Context.

V sredo, 22. januarja, sta dr. Aksinja Kermauner in Nina Schmidt za vse videče udeležence usposabljanj na delavnici v Galeriji Škuc predstavljali pravila ustvarjanja tipank – tipnih ilustracij, ki slepim in slabovidnim služijo za ponazoritev različnih predmetov, v tem primeru ilustracij.

V Ljutomeru bo pestro
Konec januarja pa je pred nami pestro nekajdnevno dogajanje v Ljutomeru, natančneje v galeriji Ante Trstenjaka, vse to pod taktirko programske in organizacijske vodje AKTIV-a Katje Sudec, ki v tem času v omenjeni galeriji razstavlja svoja umetniška dela pod naslovom »Onkraj kristalne odeje«.

28. januarja bo Sudčeva ob 15. uri za udeležence delovne skupine AKTIV I. izvajala predavanje z naslovom Govor v galerijskem prostoru, sledila pa bo delavnica na temo avtobiografskega pristopa snovanja pod vodstvom Sudčeve in Katrin Modic.

29. in 30. januarja pa sledijo otroške delavnice z naslovom »Moji pravljični prostori«. Pod vodstvom Katje Sudec bodo otroci izdelovali t.i. pravljične skrinjice in spoznavali junake različnih pravljic in legend ter njihova sporočila. Izdelki otrok bodo nato 31. januarja postavljeni na ogled ob umetniških delih ob slovesnem zaprtju razstave. Program in vodstvo po razstavi ob dogodku bo plod dela udeležencev delovne skupine AKTIV I.

Februar bo še posebej zanimiv
V torek, 11. februarja, bo prof. Črtomir Frelih slepim in slabovidnim udeležencem, pa tudi vsem videčim, ki jih tematika zanima predstavljal pojem in zakonitosti slikarske perspektive. To predavanje se bo odvilo v ljubljanski Galeriji Škuc med 16. in 19. uro.

27. in 28. februarja pa AKTIV pripravlja strokovni simpozij z že omenjenimi tujimi predavateljicami Emily Pringle, Claudio Hummel in Carmen Morsch ter slovenskimi strokovnjaki Evgenom Bavčarjem, Robijem Krofličem, Črtomirjem Frelihom, Darjo Kobal Grum, Aksinjo Kermauner, Katarino Majerhold in drugimi. Na simpoziju bodo predstavljeni modeli dobre prakse dela z različnimi družbenimi skupinami v muzejskem in galerijskem prostoru.

Vzpostavlja se Klub ljubiteljev umetnosti: Asistenca
Z velikim veseljem pa še sporočamo, da bo pod okriljem Iniciative SOdelujem, kamor sodi tudi projekt AKTIV, v kratkem pričel delovati Klub ljubiteljev umetnosti: Asistenca, s katerim nameravamo vzpostaviti seznam ljubiteljev umetnosti iz vse Slovenije, ki bodo pripravljeni spremljati osebe s posebno okoliščino oviranosti (senzorno in gibalno ovirani ter druge oblike posebnih potreb) na kulturne dogodke. Asistenca bo temeljila na prostovoljni bazi, v zameno pa si bomo pri vseh vrstah kulturnih institucij prizadevali, da si bo lahko prostovoljec spremljevalec ob vsakem spremstvu na kulturni dogodek le-tega brezplačno ogledal. Pri tem sodelujemo tudi s Fakulteto za socialno delo, katere študenti bodo imeli pri KLU:A možnost opravljanja obvezne prakse.
Fotografija je postavljena vodoravno. V ospredju se od leve proti desni nahajajo ljudje s črnimi prevezami čez oči; nekateri se muzajo, nekateri smejijo. Stojijo drug za drugim, vsak pa ima eno roko postavljeno na ramo človeka, ki stoji pred njim. Za kolono ljudi so opazne stene razstavnega prostora z razstavljenimi fotografijami. V desnem zgornjem kotu fotografije vidimo animatorja in fotografinjo, ki stojita nekoliko oddaljeno v prostoru. Fotografija je nastala ob septembrskem veččutnem vodstvu po razstavi Klaudije Poropat v Slovenskem etnografskem muzeju, ko se je predstavil projekt AKTIV. (foto: Ana Čefarin)

Nazaj