Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Fotografska razstava dddr. Evgena Bavčarja Svetloba knjige v Paviljonu NOB

Lokacija: PAVILJON NOB, Predilniška cesta 12, 4290 Tržič
Odprtje razstave: 22. marca 2017, ob 17. uri
Trajanje razstave: 22. 3. – 5. 5. 2017
Informacije za obiskovalce: Tržiški muzej
E-naslov: trziski.muzej@guest.arnes.si
Telefon: 04/ 53 15 500
Galerija je odprta od torka do petka od 10.00 do 12.00 in od 16.00 do 18.00, v soboto od 10.00 do 12.00.
Vstop v galerijo je prost.
Vstop v galerijo je omogočen gibalno in senzorno oviranim osebam.
Razstava vključuje prilagoditve za zagotavljanje dostopnosti za slepe in slabovidne osebe, ter prilagoditve izbranih fotografij s tehničnimi opisi in brajevimi izpisi le-teh.Opis fotografije: Od desnega spodnjega kota fotografije proti njeni sredini sega roka od komolca navzdol. Njena dlan z rahlo pokrčenimi prsti je položena na desni del odprte knjige natisnjene v dvignjeni pisavi. Knjiga se nahaja na sredini fotografije in je postavljena pod kotom petinštirideset stopinj. Robove knjige in dlan obrisujejo svetle krivulje.

Svetloba knjige je naslov fotografske razstave dr. Evgena Bavčarja, slepega fotografa, filozofa in borca za pravice slepih, ki se v tržiški galeriji predstavlja z avtorskimi fotografijami, ki jih posveča pisavi, pisani besedi za tiste, ki jim je bila odvzeta pravica do svobode videnja črk. Avtor v središče svoje umetniške fotografije postavlja Braillovo pisavo, ki jo kot kulturno posebnost predstavlja na umetniških fotografijah v črno-beli tehniki. Nastale so iz zavesti videnega in vidnega ter izpričujejo lastno duhovno pripoved in ne zgolj odsev realnega. Razstavo spremljajo prilagoditve za slepe in slabovidne, kot so tehnični opisi izbranih fotografij in tipni tloris razstavnega prostora. Delo, umetnostni in miselni svet umetnika dddr. Evgena Bavčarja je predstavila literarna zgodovinarka dr. Tatjana Rojc.Opis fotografije:
Na desni strani ležeče postavljene fotografije je mikrofon, za katerim stoji Evgen Bavčar. Na sredini fotografije se nahaja kubus, na katerem je postavljen odlitek roke na listu papirja osvetljen z lučko. Na levi strani fotografije je šest fotografij obešenih na steno.

V sodelovanju z ekipo Ustvarjalne Pisarne SOdelujem z akademsko slikarko, magistrico umetnosti Katjo Bednařik Sudec, magistrico umetnosti Karmen Bajec in strokovno sodelavko Katrin Modic so vključene prilagoditve za zagotavljanje dostopnosti za slepe in slabovidne, kot so tipni tloris razstavnega prostora s tehničnim opisom ter brajev izpis tehničnega opisa razstavnega prostora. Razstavo 30 umetniških fotografij dddr. Evgena Bavčarja dopolnjujejo tehnični opisi izbranih fotografij ter brajev izpis le-teh.

Kot dopolnilo k spoznavanju pričujočih fotografij je ekipa Ustvarjalne Pisarne naredila odlitek roke dddr. Evgena Bavčarja. Položaj, v katerem je njegova roka na večini izmed fotografij, ki prikazujejo roke in dlani, lahko zaznamo tudi s tipom.
Odlitek roke je postavljen na list papirja z brajevim izpisom. Postavitev se navezuje na motiv na fotografijah, ko se dopolnjujeta roka in knjiga z dvignjenim tiskom. Za dojemanje usmerjene svetlobe na fotografijah je v postavitvi odlitek roke na listu z brajevim izpisom osvetljen z lučko.
Osvetlitev poskuša poudariti in približati tudi sam naslov razstave »Svetloba knjige«. Postavitev je namenjena vsem obiskovalcem. Hkrati je prilagoditev primerna za dojemanje motivov roke in knjige z brajevo pisavo, za obiskovalce z odvzetim vidom.Opis fotografije:
Na ležeči fotografiji je odlitek roke postavljen na listu papirja z brajevim izpisom.

Tržiški muzej si prizadeva narediti galerijo dostopno slepim in slabovidnim ter gibalno ovirani osebam, in obenem zagotoviti dostopnost umetnosti in umetniških kulturnih dobrin vsem.

Razstavo so omogočiliTržiški muzej in Občina Tržič

Zahvaljujemo se Evgenu Bavčarju ter ekipi Tržiškega muzeja za sodelovanje pri pripravah prilagoditev razstave. Na še veliko dobrih srečanj.


Nazaj