Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Kermaunerjeva in Schmidtova sta udeležence AKTIV-a učili delati tipanke

Prejšnji teden je v Galeriji Škuc v okviru AKTIV-a potekalo usposabljanje, na katerem so videči udeleženci projekta spoznavali pravila ustvarjanja tipank. Predavanja in delavnice, ki sta ju vodili Aksinja Kermauner in Nina Schmidt, se je udeležilo okoli 20 ljudi, med njimi tudi nekaj slepih in slabovidnih, ki so z opisovanjem svojih izkušenj pomembno pripomogli k boljšemu razumevanju podane vsebine.

Ob delavnici so se udeleženci razdelili v dve skupini. V eni skupini so si nadeli posebna očala, ki so zastrla njihov vid, in poskušali izdelovati pisan kolaž, v drugi pa so se s pomočjo različnih zanimivih aktivnosti postavljali v kožo slepih in slabovidnih ljudi. Nekaj utrinkov z usposabljanja si lahko ogledate v naši fotogaleriji!

Aksinja Kermauner, specialna in rehabilitacijska pedagoginja ter docentka na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Je avtorica mnogih knjig tako za mladino kot za odrasle, v katerih večinoma obravnava problematiko slepih in slabovidnih ljudi.

Nina Schmidt, rojena leta 1973, je profesorica likovne vzgoje in knjižničarka na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Nina Schmidt je avtorica prve tipne slikanice - tipnih ilustracij slikanice Kočija, avtorja Kajetana Koviča. Delo je dostopno v knjižnici na Zavodu za slepo in slabovidno mladino.

Več o predavateljicah si lahko preberete po kliku na njuni imeni.V centru ležeče fotografije je del mize obložene z raznimi materiali. Po večini so barvni papirji in škarje. Skrajno levo in desno ob mizi stoji 6 oseb. Vidimo jih od strani. Vsi razen ene (predavateljica Nina Schmidt) nosijo črna očala. Z rokami dvignjenimi skoraj pred obraz oblikujejo papir. Nekateri ga izbirajo, drugi režejo s škarjami, ena oseba pa tipa že izrezano obliko.

Nazaj