Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Kreativno v galeriji, veččutna vodstva po razstavi ilustracij Ane Razpotnik Donati ob 150. letnici rojstva Frana Milčinskega


Opis slike: Na desni strani njive, ki je upodobljena ob spodnjem robu ilustracije, sta ženska in moški z dolgima nosovoma. Ženska ima eno nogo oprto na lopati, ki jo drži z roko. Z drugo roko stresa bela zrnca v izkopano luknjo na njivi. Levo od luknje »na vseh štirih« kleči moški in od blizu gleda v vanjo. Za njima je drevo. V ozadju sta dva hriba. Na levem se nahaja vas. Pod ilustracijo je napis: »V Butalah sejejo sol«.

Vsebina: Javna kulturna prireditev za Osnovno šolo heroja Janeza Hribarja in za Vrtec Polhek je potekala 11. decembra 2017 v Knjižnici Jožeta Udoviča, enota Maričke Žnidaršič. V štirih veččutnih vodstvih so se zvrstile dve skupini predšolskih otrok (5, 6 let), skupina učencev prostovoljcev (7. in 8. razred) ter skupina učiteljic.


Opis slike: Na spodnjem robu ilustracije so na kuhinjski mizi sestavine za pripravo testa, valjar in testo, ki ga z eno roko drži ženska z dolgim nosom. Obrnjena je proti praznemu lončku, v katerega sega z drugo roko. V ozadju so kuhinjski elementi.

V galerijskem prostoru smo izbrali ilustracije na eno izmed štirih zgodb Frana Milčinskega z naslovom »V Butalah sejejo sol«. Z eksperimentom smo preverili, zakaj sol ne zraste, če jo posejemo. Ko smo opazovali ilustracije, smo ugotovili, da imajo Butalci tako dolge nosove zato, ker jih verjetno kdo »neprestano vleče za nos«.


Opis slike: Na levi strani fotografije otrok drži lonček, postavljen na mizi. S prsti druge roke sega v lonček, v katerem je temna snov. Na desni strani fotografije je odrasla oseba, obrnjena proti otroku. Z eno roko drži lonček, s prsti se dotika temne snovi v njem. Obe osebi sta vidni do pasu, saj ju delno zakriva miza ob spodnjem robu fotografije.

Na vodstvu je približno polovica otrok ugotovila, zakaj sol ne zraste, ostali so to vedeli že prej.


Opis slike: V sredini fotografije je zbranih v krogu okrog mize enajst otrok. Odrasla oseba na levi, ki sedi na vozičku in odrasla oseba na desni sta izven kroga. Vsi imajo eno roko iztegnjeno pred sabo.

V Butalah so se udeleženci orientirati glede na občutek telesa v prostoru.


Opis slike: Na spodnji polovici fotografije sta dve mizi. Na prvi ob spodnjem robu fotografije sta posodi z belo snovjo, zelišča posajena v lončkih in plastenke. Na večji mizi so modre posode. Na zgornji polovici fotografije je kolona osmih oseb, ki imajo s trakovi prevezane oči in se gibljejo v desno. Prva oseba je na vozičku.

Učenci in učitelji so zaznali, da jih »vlečemo za nos«, a so se le malo nasmihali, nalogo pa vseeno izpeljali do konca. V pogovoru smo se dotaknili naivnosti, kjer so obiskovalci lahko svoje izkušnje povedali.


Opis slike: Okrog mize je zbranih pet oseb, Pri treh so vidni trakovi, s katerimi imajo prekrite oči. Oseba na sredini z iztegnjeno roko drži zelenje, ki ga tipata osebi na levi.

Otroci so pri ilustriranju opazovali eno izmed vodičk, ki je poklicna slikarka, in se tudi sami zatopili v risanje ilustracije Butalca z dolgim nosom.


Opis slike: Okrog mize je zbranih šest oseb. V rokah imajo risala, obraze imajo obrnjene na svoje liste z izrisanimi obrazi, ki se nahajajo na mizi.

Odrasli in učenci so ocenili, koliko jim je bilo vodstvo zanimivo, koliko jih je privlačilo, ali so opazili razlike v primerjavi s klasičnim vodenjem in kakšne so te razlike bile.

Za učitelje in vzgojitelje je bila izkušnja veččutnega vodstva nova. Z likovnimi deli smo jih soočili na način, ki je bil drugačen od pričakovanih vodstev v galerijah. Zahvaljujemo se Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, enota Maričke Žnidaršič in Osnovni šoli heroja Janeza Hribarja pri sodelovanju na veččutnih vodstvih in za neposreden, iskren pogled skozi otroške in odrasle oči, ki je nedvomno obogatil tudi naše delo.

Dogodek je bil sofinanciran iz strani Občine Loška dolina v letu 2017.


Nazaj