Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Kulturni bazar 2016 - preplet bralne kulture, umetniškega ustvarjanja in iger

Ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem je na tem dogodku pripravila različne dejavnosti. Obiskovalci so se lahko udeležili treh performativnih vodstev, sodelovali so na dveh delavnicah »Koliko sem drugačen/a?« in ob stojnici Ustvarjalne Pisarne SOdelujem izvedli reakcijo Katje B. Sudec na temo slike Joni Zakonjšek z naslovom »Ti si žarelo.« Vabljeni k ogledu Galerije fotografij iz dogodka: TUKAJ

Dopoldanski performativni vodstvi , ki so jih premierno izvajali Tjaša Škrabe, Tjaša Franko in Boštjan Vogrinčič, sta potekali »Po KUL-poti do KLU:A«. Na vodstvih smo se na igriv način dotaknili bralne pismenosti in razvoja pisave in nato prišli do razvoja iger, ki so bili glavno izhodišče za naše reakcije. Obiskali smo tri točke Kulturnega bazarja. Na prvi točki - Muzeji in galerije smo spoznavali tablico za pisanje s kredo, ter tablico za pisanje v brajevi pisavi. Naša druga točka je bila Moderna galerija na kateri smo se poigrali z dominami in spoznali sliko Gabrijela Stupice: Miza z igračami. Na koncu smo obiskali stojnico Pisarne SOdelujem kjer smo z dotikom poskušali ugotoviti kaj se nahaja na listu papirja – na njem je bila upodobljena muca iz razstave Še več agresivne nedolžnosti iz Galerije Kresija.Opis slike: Na fotografiji ležečega formata je upodobljena oseba iz levega profila. V levi roki drži tablico, na kateri sta črki BU. V drugi roki tik nad tablico drži kredo.

Popoldansko performativno vodstvo nas je popeljalo v gledališko zaodrje področja Gledališč in Lutkovnega gledališča. Udeleženci so si nadeli domišljijski osebnostni lik in se skozi garderobo, rekvizitarnico, maskirnico ter govorne vaje podali na oder. Odzivi udeležencev so bili pozitivni, nekateri so nas obiskali prvič. Njihov odgovor je bil, da bi se takšnih srečanj še radi udeležili in ni jim bilo žal, da so si za vodstva in ogled Kulturnega bazarja vzeli čas.Opis slike: Na fotografiji ležečega formata sta dve osebi vidni do pasu. Sprednja, na desni strani fotografije, nosi na glavi policijsko čepico, ki ji zakriva oči. Pogled ima usmerjen navzdol. Oseba za njo, na levi strani fotografije, ima prevezo na očeh, na glavi nosi ruto, okrog vratu pa pernati šal.

Svoje vtise je vodja dveh delavnic Katrin Modic »Koliko sem drugačen/a?«, ki sta potekali na razstavišču, združila takole:
Udeleženci so se soočili s svojimi občutki, ki jih zaznajo takrat, ko so v stiku z drugačnim. Večina je prepoznala, da se počutijo slabo, ker ne poznajo drugačnega in ne vedo, kako bi takrat ravnali. Učenci so odkrivali različne strategije, ki bi drugačnemu lahko pomagale, da se tudi on počuti bolje. Strokovni delavci so pričakovali, da bodo dobili odgovore na to, kako in kje lahko uporabljajo prilagoditve. Spoznali so jih lahko skozi različne aktivnosti, ki smo jih izvedli na delavnici. Preko umetnosti so se soočili s svojimi čustvi in neprimernimi reakcijami, ki smo jih poimenovali neumnosti. Na koncu so povedali, da so dobili več kot so bila njihova pričakovanja.Opis slike: V sredini fotografije je okrogla miza, okrog katere je zbranih deset oseb, večina je osnovnošolcev. Oseba na levi strani, ki sedi na vozičku, je Katrin Modic in vodi delavnico »Koliko sem drugačen/na«.

Na stojnici so obiskovalci izvedli reakcijo na temo slike Joni Zakonjšek z naslovom "Ti si žarelo". Po vonjanju nakošene trave in okušanju mentol bonbonov so si obiskovalci ustvarili svojo predstavo o žarečem travniku ter reagirali z lepljenjem narezanih barvnih trakov po tleh preddverja. Ustvaril se je vzorec mešanih in med seboj prepletenih travnih bilk, v katerem so uživali tako odrasli kot otroci.Opis slike: Kvadratna slika je kolaž 4 fotografij – pokončne fotografije, ki zavzema levo polovico slike ter treh položnih slik, ki so nanizane ena nad drugo na desni polovici slike. Vse štiri fotografije prikazujejo tla stojnice Ustvarjalne Pisarne SOdelujem na Kulturnem bazarju, kjer so obiskovalci polagali raznobarvne (zelene, rumene, oranžne…) lističe na tla kot reakcijo na likovno delo z naslovom Ti si žarelo slikarke Joni Zakonjšek.

Na letošnjem Kulturnem bazarju smo sodelovali Karmen Bajec, Katrin Modic, Boštjan Vogrinčič, Tjaša Škrabe in Tjaša Franko s strokovno podporo Ana Krepel -Velimirović. V imenu Ustvarjalne Pisarne SOdelujem se zahvaljujemo za pomoč pri posredovanih gradivih za performativna vodstva: ekipi področja Muzejev in galerij: Heleni Rožman, Lili Šturm, Moniki Montanič, ekipi področja Gledališč in Lutkovnega gledališča: Sandri Jenko, ter Ksenji Kumer z ekipo Moderne galerije MG+MSUM. Prav tako gre zahvala tudi asistentki iz KLU:A, Kluba ljubiteljev umetnosti: Asistenca, Nataši Kukar, ki je svojo predanost obiskovalcem, ki na kulturne dogodke potrebujejo spremstvo, združila s svojo strastjo do umetnosti.


Nazaj