Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Kulturni bazar 2017 – kreativna partnerstvaOpis fotografije: Na levi strani plakata je napis Vizualna umetnost. Na desni strani plakata so naštete sodelujoče institiucije, ki se v nizu ponavljajo od zgoraj navzdol.

Kulturno-umetnostna vzgoja je v zadnjih desetih letih pomembna tema v svetovnih, evropskih ter nacionalnih krogih, povezanih z vzgojo in izobraževanjem ter kulturo. Različne študije kažejo, da lahko s kulturno-umetnostno vzgojo pomembno prispevamo k motivaciji in ustvarjalnosti otrok in mladine ter tako razvijamo njihov celostni razvoj, zato je pomembno omogočiti jim spoznavanje različnih področij umetnosti in s tem različnih načinov izražanja in komuniciranja (z besedami, gibi, slikami, glasbo …).

Naša ekipa se je na razstavišču predstavila v okviru Vizualne umetnosti. Letošnji izziv Kreativna partnerstva smo institucije vzele tudi za svoje snovalno izhodišče. Povezale smo se pod skupno predstavitvijo likovnega dela videa »First snov« umetnika Mladena Stropnika, ki se je neprekinjeno vrtel na prizorišču.Opis fotografije:
Umetniško delo: Mladen Stropnik, First snov, video, 41 sec, serija 5/5, 2017
Na spodnji polovici ležeče postavljene ilustracije se nahaja pregrinjalo. Na zgornji polovici sta dve maskirani osebi. Prva, na levi strani je popolnoma zakrita in podobna mumiji, druga na desni je maskirana s silhueto mačke. Pokriti s pregrinjalom ležita na kavču.

Videoprojekcijo je na delavnicah vsaka od institucij predstavila na svoj način, pri čemer so se porodile različne ideje branja konteksta predvajanega videa. Oblikoval se je Dialog z umetnostjo, ki je pri obiskovalcih vabil k različnim pojmovanjem videa in novih medijev (Strip kot osnova za film, risana in stop-motion animacija, (fan)zin, fotografija selfie, izrazne možnosti performansa, eksperimentalni video, veččutne reakcije, zgodovinski pogled videa in povezave z galerijskimi izhodišči.).Opis fotografije: Na levi strani so police z razstavnimi letaki in fotografijami. Na desni strani so otroci in odrasli vidni do pasu, obrnjeni so proti fotografiji na eni izmed polic.

Ekipa SOdelujem je kot reakcijo na video delo Mladena Stropnika izhajala iz figur, v katere so se prelevili otroci in odrasli. Na panoju so pustili svoje obrise teles, s katerimi so ustvarili linijsko risbo. Nizanje linij je ustvarilo ritem in gibanje, kar je delovalo kot gibanje figur v videu. Obiskovalci so linije lahko zaznali tudi s tipom – risba je bila ustvarjena s pomočjo lepilnih trakov.Opis fotografije: Na sliki sta vidna fanta v hrbet. Roke imata ob telesih deklice in dečka, ki slonita na belem panoju. Na panoju je okoli njiju vidnih več raznobarvnih linij lepilnega traku. Levo od panoja je napis Reakcija na video.

Ustanove smo v dvorani M3,4 izvedle tudi Vizualne degustacije, kjer smo s predstavitvijo našega delovanja v eni uri in pol zaokrožile s prezentacijami med strokovno javnostjo. Odzivi kustosov, učiteljev in vzgojiteljev so bili na naše predloge z raznoliko vsebino pozitivni. Kresalo se je od idej, ki smo jih od njih pozvali, in hvaležni smo, da so nam jih uspeli zaupati. S prizorišča so odhajali prijetno presenečeni in obdani z novimi informacijami.Opis fotografije: Na spodnji strani formata je miza okrog katere sedijo štirje ljudje. Eden izmed njih ustvarja s škarjami, drugi ima priprta usta v stilu govora, tretji intenzivno posluša. V zgornjem delu je več miz razporejenih po prostoru za katerimi prav tako sedijo ljudje, ki so vpleteni v različne aktivnosti (se prevezujejo, poslušajo, predavajo).

Zahvala organizatorju, strokovnim vodjem in Mladenu Stropniku, ki so letos Kulturni bazar naredili še bogatejši. Vabljeni na obisk in na izmenjavo dobrih informacij tudi prihodnje leto!

Nazaj