Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Kulturni bazar: Iniciativa SOdelujem skupaj z AKTIV-om okupirala Galerijo Cankarjevega doma

V sredo, 26. marca, je v Cankarjevem domu potekal 6. Kulturni bazar, kjer je kar precej aktivnosti pripravila tudi Iniciativa SOdelujem skupaj s projektom AKTIV. Pravzaprav smo kar okupirali Galerijo Cankarjevega doma, ki je bila v zgodnjem jutru kar prostor za ličenje in urejanje pričesk, nato pa se je pričela »akcija«. Ob kratkem povzetku dogajanja objavljamo tudi nekaj fotografij. Vse so položne, njihova avtorica pa je Ana Čefarin.


Opis fotografije: Na sliki desno vidimo maskerko, ki se pripravlja na ličenje ene od članic ekipe, v ozadju, na levi strani fotografije pa sta dva frizerja, ki se ukvarjata še z dvema dekletoma. Pred njimi je še mizica, na kateri so kozmetični in frizerski pripomočki.

Med 12.45 in 13.30 uro je v prostorih Galerije Cankarjevega Doma potekal interaktivni spremljevalni program Ad Hoc: 8 slikark, kjer so bile ob posameznih likovnih delih razstave 8 slikark, ki trenutno gostuje v Galeriji Cankarjevega doma pripravljene peformativne reakcije. Performativne reakcije so bile zasnovane tako, da nagovarjajo obiskovalce k sodelovanju. Program je požel kar precejšnje zanimanje, saj se ga je udeležilo 40 ljudi, ob poteku pa je prevladovalo sproščeno vzdušje polno kreativne energije.


Opis fotografije: Osrednji motiv slike sta dve ženski, ki čepita in na tla polagata lističe v odtenkih zelene in rumene, ki ponazarjajo travnik. Gre za reakcijo na umetniško delo, v ozadju pa v spodnji del telesa vidimo več oseb, ki spremljajo dogajanje. 

Sledil je še slikovit modno – plesni performans: Spoznavanje prostora s plesom brez forme pod vodstvom Urše Urbančič, učiteljice plesa po metodi DanceAbility. Ob izvedbi so sodelovale članice ekipe Iniciative SOdelujem in projekta AKTIV. Vse glavne akterke so bile oblečene v domiselne kreacije, ki so jih posebej za to priložnost pripravile študentke Naravoslovnotehniške fakultete. Kreacije so bile narejene kot reakcija na razstavo 8 slikark - vsaka kreacija je predstavljala likovno delo ene od slikark. Med 14.00 in 15.00 uro je Galerija Cankarjevega Doma vibrirala v živahnih ritmih gibanja spontanih plesnih in modnih intervencij, pri katerih so tako izvajalci kot obiskovalci aktivno sodelovali.


Opis fotografije: Osrednji motiv slike je sklepni del plesnih reakcij, kjer so glavne akterke skupaj z obiskovalci sestavile posebno "živo skulpturo", ki združuje 14 oseb, ena pa v ozadju spremlja dogajanje.

Od 11. ure dalje je ob stojnici za vizualno umetnost v avli pritličja Cankarjevega doma ves čas potekala tudi otroška delavnica Moji pravljični prostori, ko so najmlajši, pa tudi nekateri malo starejši, svojo domišljijo in ustvarjalnost prelivali v škatle za čevlje, ki so se kaj kmalu prelevile v prav poseben prostor, kjer prevladujejo pravljične tematike!


Opis fotografije: S spodnjega desnega roba fotografije so proti sredini v vrsti postavljene 3 mizice, na kateri je ogromno materiala za likovno ustvarjanje (škarje, plastelin, kolaž papir, flomastri ...). Na desni strani mizic sedita dve deklici, zatopljeni v ustvarjanje svojega pravljičnega prostora, na levi pa je v zanimivo kreacijo v odtenkih rdeče barve oblečena asistentka Karmen Bajec, ki deklicama pomaga pri ustvarjanju.

Programska in organizacijska vodja Iniciative SOdelujem in projekta AKTIV Katja Sudec je ob 16.30 uri skupaj s fotografom Matejem Peljhanom in umetnico Marijo Mojco Pungerčar sodelovala še na zanimivi in idej polni razpravi o ustvarjalnih procesih in njihovih vplivih na vključene posameznike in delo. Moderatorka razprave je bila članica Iniciative SOdelujem in projekta AKTIV Aleksandra Surla.


Opis fotografije: Spodnji del fotografije zavzemajo stoli, na katerih sedijo poslušalci (vidimo jih 15) in opazujejo predavatelja Mateja Peljhana, ki stoji pred projekcijskim platnom in je s sprednjim delom telesa obrnjen proti nam. Okoli vratu ima obešen fotoaparat.

S tem so se naše aktivnosti na Kulturnem bazarju zaključile. Bilo je razgibano, skorajda naporno, a hkrati zanimivo, poučno, pa tudi smeha ni manjkalo. In zato se že veselimo prihodnjega Kulturnega bazarja, kjer se bomo znova potrudili pripraviti nekaj ... drugačnega!

Nazaj