Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Le še nekaj dni nas loči od strokovnega simpozija!

Konec meseca, natančneje v četrtek, 27., in petek, 28. februarja, v Mestnem muzeju Ljubljana pripravljamo osrednji dogodek v okviru projekta AKTIV – strokovni simpozij, na katerem bodo tako domači kot tuji strokovnjaki predstavljali modele dobre prakse dela z različnimi družbenimi skupinami v muzejskem in galerijskem prostoru.

Pester program simpozija, katerega častna pokroviteljica je Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, se bo pričel 27. februarja ob 9. uri z uvodnim pozdravom in nagovorom, sledil pa bo sklop predavanj na temo modelov posredovanja in govora znotraj muzejskih in galerijskih prostorov za različne ciljne skupine.

Na to temo bodo predavali prof. dr. Carmen Mörsch z Inštituta za umetniško posredovanje Züriške Univerze za umetnost, ki bo govorila o napetostih med posredovanjem, umetnostjo, dekonstrukcijo in preobrazbo, pa izr. prof. mag. Črtomir Frelih s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, ki bo predstavil načine posredovanja likovno teoretskih pojmov in primere prilagoditev za slepe in slabovidne. Kot zadnja v prvem sklopu predavateljev bo spregovorila še muzejska svetnica iz Gorenjskega muzeja v Kranju, doc. ddr. Verena Vidrih Perko, ki bo govorila o znanjih, s katerimi muzeji oskrbujejo sodobno družbo.

Drugi sklop četrtkovih predavanj se bo osredotočal na kooperacijo med izobraževalnimi in kulturnimi institucijami. Predavatelji bodo predstavljali primere dobre prakse za različne ciljne skupine, kot prva pa bo o tem spregovorila doc. Claudia Hummel z Instituta Art in Context (UDK Berlin). Na predavanju z naslovom »Najti nekaj slabega pri Miki Miški« bo govorila o delu v Ateljeju (13) z otroki in mladostniki na Dokumenti (13). Sledilo pa bo predavanje dr. Emily Pringle, vodje izobraževalnih programov in raziskovanja na londonski galeriji Tate, ki bo govorila o načinih sodelovanj umetnikov z obiskovalci muzejev. Prof. dr. Robi Kroflič, redni profesor z oddelka za pedagogiko in andragogike Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, bo zatem predstavil primer dobre prakse pri delu z otroki, to pa v luči umetniškega doživetja kot prostora emancipacije ustvarjalca in odjemalca umetnine.

Četrtkovo dogajanje bo sklenila organizacijska in programska vodja AKTIV-a mag. Katja Sudec, ki bo predstavila dobro prakso projekta SOdelujem skupaj integrativno na področju kulture in pa projekta AKTIV, ob tem pa tudi nekaj primerov delovanja Iniciative SOdelujem.

Petkov del simpozija pa se bo začel s sklopom predavanj na temo inkluzije, umetnosti in čutenja, to pa s filozofsko-psihološke perspektive. O slepoti in umetnosti – izkušenjskih vprašanjih na svetovnem nivoju bo razpredal dddr. Evgen Bavčar, profesorica obče psihologije s Filozofske fakultete univerze v Ljubljani prof. dr. Darja Kobal Grum bo predstavila nekatere psihološke vidike dojemanja umetnosti pri slepih, mag. Katarina Majerhold pa bo predavala na temo umetnosti, filozofije in čutnosti. Ob 12. uri bomo v okviru simpozija pripravili osrednji dogodek za medije – okroglo mizo, ki jo bo moderiral Tomaž Šavli.

Zaključni del simpozija bodo zaznamovale diskusijske skupine. Oblikovale se bodo tri skupine, ki bodo raziskovale možnosti razvoja za delo z ranljvimi družbenimi skupinami na področju kulture – v skupinah bodo sodelovali vabljeni strokovnjaki, predavatelji na simpoziju, člani iniciative SOdelujem in slušatelji simpozija (glede na svoj izbor). Diskusijske skupine bodo ob koncu simpozija predstavile svoja dognanja, sledil pa bo še uradni zaključek simpozija.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Več informacij o bližajočem se simpoziju si lahko ogledate tukaj:
- koncept
- program
Opis fotografije: Na položni fotografiji je v velikem svetlem prostoru okoli podolgovate mize razporejenih 10 ljudi, ki sedijo na živo rumenih stolih, ena oseba pa je na invalidskem vozičku. Na čelu mize v desni profil vidimo ddr. Evgena Bavčarja, ki predava, ostali ga pa z zanimanjem poslušajo. Štiri poslušalce vidimo v hrbet, na drugi strani mize sedijo še štiri osebe, ki jih vidimo v zgornje dele telesa. na skrajni levi strani fotografije pa sedi še en moški, ki ga vidimo v desni profil. 

Nazaj