Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Plečnikova »Razigrana Ljubljana z zaprtimi očmi« 2017

Udeleženci delavnice »Razigrana Ljubljana z zaprtimi očmi« so v uvodni predstavitvi pred Muzejem Plečnikova hiša spoznali Plečnikove kopne in vodne osi. Na raziskovalnem pohodu smo za lažjo orientacijo in iskanje Plečnikovih del uporabili zemljevide, na katere so udeleženci zabeležili svoje vtise. Obiskovalci veččutne delavnice so bili raznovrstne starosti, tokrat od enega leta do sedemdeset let ali več.Opis fotografije: V krogu stoji osem oseb različnih starosti. V sredini slike med osebami sedi oseba na vozičku. Na zgornji polovici slike je v ozadju viden zelen travnik z drevesi.

Najprej smo se odpravili na Plečnikov vrt, kjer so obiskovalci z vonjem in tipom smo spoznavali razliko med šmarnico in čemažem.Opis fotografije: Na ležečem formatu stoji v vrsti proti levi pet ljudi. Čez oči imajo preveze in se z eno roko dotikajo ramena vsake osebe pred sabo. Vodi jih oseba na vozičku. V ozadju je vidna tlakovana pot in fasada hiše.

Druga skupina je s tipom prepoznavala, kakšno rešitev je Plečnik uporabil namesto robnika. Pohodne površine na svojem vrtu je razmejil od trave z vodovodnimi cevmi in jih uporabil kot dekorativen in funkcionalen element.Opis fotografije: Na pokončni fotografiji je na tlakovani vrtni poti pet oseb, ki se sklanjajo in dotikajo roba poti. Vsi razen enega imajo preveze čez oči. Levo in desno od poti so kot visoka ograja nanizane letvice v obliki pergole.

Po zapisu naših vtisov na zemljevid smo pot nadaljevali strumno proti Trnovskemu mostu. Tam so si obiskovalci ponovno zavezali preveze čez oči. Na rokah so začutili kapljice vode in začeli so opisovati, na kaj jih to spominja. Ko so odstranili preveze, so opisali kraj, kjer se nahajajo in spoznali so most nekoliko drugače. Plečnik je z namenom, da bi povezal most in Trnovsko cerkev, na njem ustvaril nekaj novega. Postavil je piramide, ki spominjajo na oblike zvonikov cerkve, dodal kip sv. Janeza Krstnika in nanj za omehčanje linij posadil drevesa.
Otroci so našteli, koliko dreves raste na mostu in ugotovili, da čezenj preteče kar nekaj prometa.
Opis fotografije: V sredini fotografije je oseba, ki si zavezuje trak okrog oči. Obrnjena je v desno, prav tako ostale štiri osebe za njo. Ena oseba ima iztegnjeno roko v vodoravnici. Na desni strani fotografije je oseba na vozičku. V ozadju je betonska ograja, na sredini katere stoji kamniti kip, na koncu ograje na desni pa kamnita piramida. Ob desnem robu slike stoji drevo.

Pot smo nadaljevali po Emonski cesti, zanimanje obiskovalcev pa je naraslo ob Trnovskih vrtovih, ki so z bujnim rastjem privabile poglede tako naše skupine kot mimoidočih. Po nekaj metrih smo prečkali Zoisovo cesto in prispeli na Trg Francoske revolucije, kjer se je že odpiral pogled na našo naslednjo pohodno točko – Narodno in univerzitetno knjižnico. Skupina starejših je iz knjig o Plečniku izbrskala simbolni pomen zgradbe NUK-a, ki ga je Plečnik ponazoril s postavitvijo vzpenjajočega se stopnišča do čitalnice. Zapis, ki smo ga iskali, so udeleženci korak za korakom naposled našli: »Iz mraka neznanja v svetlobo znanja in razsvetljenja.«
Z otroci smo spoznavali, kje v knjigi Razigrana Ljubljana je upodobljen Jože Plečnik. Poleg njega smo našli nogavico, ki je predstavljala njegovega pradeda. Odločili smo se, da bomo vsak svojo nogavico »Štumfija« izdelali na licu mesta. Štumfi, ki se je prelevil v različna imena, je poskusil z usti načeti različne materiale: od človeških rok, biciklov, do samega kamna na fasadi NUK-a. Pri tem je ugotovil, da se od kamna ne bo mogel najesti, zato smo odšli naprej, poiskati kaj boljšega za pod zob.
Opis fotografije: Na levi strani fotografije je na fasado naslonjen fantek viden do pasu, obrnjen v desno. Njegova leva dlan je oblečena v nogavico. Opazuje deklico na desni, vidno v hrbet do pasu, ki se z levo roko, oblečeno v nogavico, stezuje kvišku po kamniti fasadi. V ozadju je fasada stavbe, izdelana iz gladkega obdelanega in izbočenega neobdelanega kamna.

Ob prihodu na Kongresni trg se je skupina razporedila v krog, kjer jih je pričakala pogostitev v Plčenikovem stilu. Skromna polovica žemljice in kozarec vina ali malinovca sta se kar topila v ustih udeležencev.
Obiskovalci so takole opisali svoje vtise:

»Sprehod se mi je zdel prekratek, minilo je zelo hitro!«

»Najbolj mi je bila všeč malica na koncu in Štumf, ki sem ga naredil.«

»Čeprav imamo v družini arhitekta, še nikoli nisem zvedela o Plečniku toliko novih stvari.«
Opis fotografije: Na fotografiji je osem oseb v krogu, večina jih je obrnjenih proti gledalcu. Izjema sta dve osebi ob skrajno levem in skrajno desnem robu, ki sta vidni do ramen. Obrnjeni sta proti sredini slike proti osebi, sedeči na vozičku. Stoječi ljudje v rokah držijo dvignjene kozarce in na pol pojedene žemljice. Na obrazih jim igrajo nasmeški.

Delavnico »Razigrana Ljubljana z zaprtimi očmi« smo pripravili ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem v sodelovanju z interaktivnim vodičem po Ljubljani Razigrana Ljubljana, odprta vrata pa nam je ponudil tudi Muzej Plečnikova hiša.


Nazaj