Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Pomladna delavnica »Razigrana Ljubljana z zaprtimi očmi«

Obiskovalci delavnice »Razigrana Ljubljana z zaprtimi očmi« so se najprej spoprijateljili s tipnimi ekipnimi zemljevidi, na katerih so bile označene ulice, stavbe in postaje raziskovalnega pohoda po Centralni ljubljanski tržnici.
Na prvem delu poti je vsaka ekipa zaznavala različne strukture tal preko svojih stopal in dogajanje v okolici s sluhom in vohom. Po zapisu svojih občutenj v ekipne zemljevide smo nadaljevali raziskovalni pohod s prevezami čez oči in s pomočjo voha našli stojnico, na kateri je dišalo po jagodah. Pri beleženju zaznav na tipne zemljevide udeležencem niso bila ovira preveze čez oči, saj so se pri tem kar dobro odrezali. V nadaljevanju poti so se med sabo preverjali in si pomagali.


Opis slike: Na spodnji četrtini pokončne fotografije so zložene prozorne škatle, v katerih so jagode. Na zgornjem delu fotografije sta moški, ki z obema rokama pred seboj drži tipni zemljevid, in deklica, ki ima svojo dlan položeno na tipni zemljevid. Vidna sta do kolen. Oba imata preveze čez oči.

Pod pokritimi arkadami tržnice, kjer običajno prodajajo zelišča, smo vohali Plečnikov čaj in se seznanili z enim od gradbenih materialov, ki jih je arhitekt Plečnik uporabljal pri gradnji znamenite stavbe. Zadnja postaja je bila Tromostovje, kjer smo poslušali deročo Ljubljanico in tipali vodo.


Opis slike: Fotografija je ležečega formata. Od levega roba formata proti sredini je iztegnjena roka, ki drži odprto škatlo tik pred obrazom ženske, ki je na skrajni desni strani. V ozadju fotografije so v polkrogu razporejene štiri osebe vidne do pasu. Vse imajo preveze čez oči.

Ko smo zaključili z raziskovalnim pohodom, so obiskovalci ustvarili čutni zemljevid. Zaznave iz svojih zemljevidov so prenesli na veliki tipni zemljevid in pri tem uporabili materiale z različnimi strukturami kot npr. cvetje, plastelin in kavna zrna, ki so jih neposredno spominjali na čutne izkušnje s pohoda.


Opis slike: V sredini ležeče fotografije je miza, na kateri je tipni zemljevid tržnice in njene okolice viden iz ptičje perspektive. Ob desnem robu fotografije je punčka, vidna v hrbet do pasu. Okrog mize je nekaj rok in nog udeležencev. Ob zgornjem robu fotografije ena od rok drži škatlo z različnimi materiali.

Obiskovalcem se zahvaljujemo za čudovito izkušnjo spoznavanja ljubljanske tržnice, saj so s starostno razliko od tri do štirideset let ali več predali prijetno vzdušje tudi ekipi vodstva, ki se je s tako raznoliko publiko srečala prvič.
Delavnico »Razigrana Ljubljana z zaprtimi očmi« smo pripravili ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem v sodelovanju z interaktivnim vodičem po Ljubljani Razigrana Ljubljana.


Opis slike: Na sredini spodnje polovice ležeče fotografije je oseba na vozičku z napol iztegnjenimi rokami in jo vidimo v hrbet. Proti njej je obrnjenih deset oseb z odročenimi rokami in nasmehi na obrazu.
Nazaj