Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Predstavitev AKTIV-a v Slovenskem etnografskem muzeju s številčno udeležbo

V četrtek, 5. septembra, se je AKTIV predstavil v Slovenskem etnografskem muzeju, sledilo pa mu je vodenje po razstavi Klaudije Poropat. Organizatorje je pozitivno presenetila precejšnja gneča in zanimanje obiskovalcev za projekt.

Predstavitvi, ki jo je tako kot v Umetnostni galeriji Maribor vodila Aleksandra Surla, je sledilo veččutno vodenje po razstavi Klaudije Poropat z naslovom Osebna asistenca je naša eksistenca. Razstava širšo javnost seznanja s problematiko hendikepiranih in nujnostjo osebne asistence za enakopraven položaj v družbi, prav tako pa tudi razbija stereotipne predstave o »le invalidnih osebah«. Vodenje po razstavi je pripravila Katrin Modic, udeleženka projekta SOdelujem, iz katerega sicer izhaja AKTIV.

V sklopu razstave so si obiskovalci lahko ogledali dokumentarne fotografije, na katerih hendikepirani s pomočjo osebne asistence delajo in ustvarjajo. V svoj objektiv jih je ujela Klaudija Poropat. Fotografski projekt je nastal pod mentorstvom Mete Krese in Arneja Hodaliča s štipendijo, ki jo je podelil Ekvilib Inštitut v okviru pobude umetnosti za družbene spremembe Globalna SOFA. Portretiranci so uporabniki programa Neodvisno življenje hendikepiranih NŽH društva YHD, ki edini v Sloveniji izvaja program po principih filozofije neodvisnega življenja in je tudi član Evropske mreže za neodvisno življenje (ENIL).

Na ogled so videofilmi in osebni predmeti z zgodbami hendikepiranih uporabnikov osebne asistence. Videofilmi so pravzaprav nastali v okviru kampanje za sprejem predloga Zakona o osebni asistenci. Septembra lani je društvo YHD javnosti pošiljalo videofilme uporabnikov programa Neodvisno življenje hendikepiranih, da bi ljudem prikazali pestrost njihovih življenj, kar omogoča osebna asistenca. Posnetke uporabnikov si lahko ogledate na tej povezavi. Osebne predmete in zgodbe o njih so izbrali in napisali portretiranci sami. Na tak način predstavljajo del svoje zgodbe, svoje interese in vpetost v družbeno okolje.

Domiselni načini predstavitev umetniških del so videče obiskovalce, ki so morali pri vodstvu imeti zavezane oči, navdušile in jim zagotovo ponudile nov vpogled tako na umetnost kot tudi na pomen veččutnega doživljanja le-te. Tak način vodenja namreč temelji na uporabi različnih čutil, ki lahko nadomestijo vid pri prepoznavanju razstavljenih fotografij in predmetov. Z ustreznimi opisi fotografije prek vonja, okusa in tipa nečesa, kar asociira nanje, dobijo vsebino, na takšen način pa jih lahko doživijo tudi slepe in slabovidne osebe, medtem ko videči na takšnem vodenju dobijo priložnost »videti« umetnost z nekoliko drugačnega zornega kota.


Še vedno se lahko prijavite na usposabljanja

Vodja AKTIV-a Katja Sudec je natančneje predstavila časovnico dogajanja v okviru projekta za naslednje leto. Program usposabljanj se sicer deli v štiri med seboj prepletajoče se sklope. Prva usposabljanja bodo v začetku oktobra in se bodo osredotočala na projektni menedžment, še isti mesec pa bodo udeleženci usposabljanj poglabljali svoja znanja o delu z ranljivimi družbenimi skupinami, predvsem slepimi in slabovidnimi. Decembra 2013 in januarja 2014 bo v sklopu AKTIV-a potekala delavnica, katere osrednja tema bodo ustvarjalne metode dela z ranljivimi družbenimi skupinami, v prvih petih mesecih prihodnjega leta pa se bodo udeleženci kalili v delovnih skupinah, vzpostavljenih na to temo. Februarja prihodnje leto bo AKTIV pripravil simpozij s poudarkom na modelih dobre prakse dela z različnimi družbenimi skupinami v muzejskem in galerijskem prostoru. AKTIV postavlja velik poudarek na skupinsko delo ter spodbuja samostojne predloge, zato bo ves zadnji del projekta (februar-april 2014) namenjen prav temu. Poleti prihodnje leto bo izšel še zaključni zbornik, predstavljeno pa bo tudi delo v preteklem letu.

Naj tudi tukaj še enkrat spomnimo, da se bodo prva usposabljanja v okviru AKTIV-a pričela že kmalu, vse do konca tega meseca pa se je mogoče prijaviti nanje na tej povezavi.

(Avtorica novice: Ana Čefarin)

Nazaj