Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Predstavitev veččutnega vodstva na predavanju v sklopu projekta Razširimo obzorja kulturnega

Povezovanje, izmenjava izkušenj ter primerov dobre prakse

V torek, 29. oktobra, ko je bila večina članov ekipe AKTIVnih na delavnici Axmanove tehnike modeliranja, sta Katrin Modic ter Ana Krepel – Velimirović predstavili delovanje Iniciative SOdelujem ter praktične primere izvajanja veččutnih vodstev na predavanju, ki se je odvijalo v sklopu projekta Razširimo obzorja kulturnega (http://www.studentskazalozba.si/novice/12436/razsirimo-obzorja-kulturnega).
V sproščenem in neformalnem vzdušju smo spregovorili o potrebah po različnih prilagoditvah za ciljne ranljive skupine, o dostopnosti ter dinamičnosti muzejskih in galerijskih prostorov. Izpostavili smo glavne probleme, s katerimi se v praksi srečujemo pri izvajanju prilagoditev ter snovanju veččutnih vodstev. Soglasni smo, da lahko le ob sodelovanju in povezovanju vseh različnih skupin dosežemo, da bodo prilagoditve relevantne in ustrezne.
Katrin in Ana sta kot primer dobre prakse predstavili vodstvo po razstavi Ivana Stojana Rutarja, kjer sta obiskovalce izpostavili svetlobi 1000-vatnega reflektorja, povabili na sprehod skozi jesensko listje ter sproščanje ob zvoku morskih valov ... gre za interaktivne in dinamične tehnike, namenjene spodbujanju udeležencev vodstev k aktivni participaciji in spontanosti. Ob tem sta predstavili tudi prihajajoči projekt veččutnih vodstev in podpornih prilagoditev za razstavo Kolo 5200, ki se bodo odvijala v letošnjem decembru.
Za povabilu k predstavitvi se zahvaljujemo Almi Čaušević in Darji Demšar, vodji projekta ter Borutu Rovšniku iz Mestnega muzeja.
Iniciativa SOdelujem izhaja iz projekta SOdelujem, ki se je pod vodstvom in avtorstvom Katje Sudec odvijal v letih 2011 in 2012. Iz projekta SOdelujem motivacijsko izhaja tudi projekt AKTIV, v katerem deluje mnogo udeležencev prvotnega projekta, ki so hkrati tudi člani istoimenske iniciative.

Nekaj vtisov najdete tukaj.

Nazaj