Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Premierno veččutno vodstvo v Plečnikovi hišiOpis slike: Na fotografiji ležečega formata je lesena maketa Plečnikove hiše. Na levi strani sta roki, ki se z dlanmi dotikata strehe hiše. Na desni strani so trup in roki druge osebe, ki se dotikata odkritega okroglega prizidka.

V vhodni veži so obiskovalci s pomočjo makete spoznali, kako velika in kompleksna zgradba je Plečnikova hiša ter kako se je Plečnik po vselitvi lotil izdelovanja načrtov za prenovo oziroma dozidavo hiše, ki je bila njegov prvi projekt v Ljubljani. V prostorih stalne razstave, ki so na ogled v prenovljeni Plečnikovi hiši, so spoznali največje mojstrove projekte doma in v tujini, tako uresničene kot neuresničene. Tekom vodstva smo doživljali Jožeta Plečnika v različnih vlogah: kot arhitekta, urbanista, profesorja in prijatelja. Spoznali smo osebe, ki so bile zanj pomembne. Gospa Emilija Fon nam je prebrala svoje snubitveno pismo Jožetu Plečniku. Imeli smo tudi priložnost, da smo slišali, kako je vsa skrušena brala njegov odgovor.Opis slike: Na desni strani pokončne fotografije je moški s črno brado in naočniki, ki stoji pri odprtih vratih na pragu hiše. Oblečen je v belo srajco z dolgimi rokavi, črne hlače ter obut v črne čevlje. Za ovratnikom nosi črnega metuljčka. V rokah drži črn klobuk. Na spodnjem delu leve strani fotografije je ženska na vozičku. Obrnjena je proti moškemu. V ozadju je še šest oseb, ki stojijo pod nadstreškom in so obrnjene proti moškemu.

V kuhinji, kjer si je vsako jutro kuhal kavo v džezvi, kateri je dal podaljšati ročaj, smo našli opremo, ki po obliki in materialu ni tipična za ta prostor. V svojo kuhinjo je vgradil polkrožni kamnit umivalnik, prototip za pokopališče. Ko smo potrkali na vrata vhodne veže okroglega prizidka, nam je odprl gospod Plečnik. Ker smo želeli pri njem naročiti izdelavo načrtov, nas je sprejel v vhodni veži. Naročila za projektiranje welness centra ni sprejel kljub temu, da smo mu ponudili veliko denarja. Pokril se je s klobukom in nas kar na hitro odpravil.

V njegovem okroglem osebnem prostoru, kjer je imel v eni polovici spalnico, v drugi pa delovni prostor, so obiskovalci s kompasom preverili, ali je arhitrav, ki prostor deli na dva enaka dela, postavljen v smeri sever jug. V tem prostoru se začne njegova kopna os v mesto.Opis slike: V sredini fotografije ležečega formata je tipni zemljevid, ki prikazuje Plečnikovo kopno os v mesto. Z eno roko ga drži oseba, ki ima ob nogo prislonjeno belo palico. Z drugo roko tipa zemljevid. Oseba je vidna od prsi navzdol. Levo in desno ob njej stojita dve osebi. Fotografija je posneta iz ptičje perspektive.

Uro in pol dolg dogodek smo zaokrožili v zimskem vrtu s pogostitvijo v Plečnikovem slogu.Opis slike: Na fotografiji ležečega formata je trinajst oseb. Od teh je en otrok, ki ga v naročju drži ena od odraslih oseb. Ena oseba je na vozičku, dve imata ob sebi belo palico. Razporejeni so v krog. Vsi so nasmejani in imajo iztegnjeno roko proti sredini kroga tako, kot da v njej držijo predmet.Opis slike: Na fotografiji ležečega formata je osem oseb. Razporejene so v krog. Sedem je obrnjenih proti nam, osma je proti nam obrnjena s hrbtom. V iztegnjenih rokah proti sredini kroga držijo kozarce, v katerih je rdeča ali rumena pijača. Njihovi obrazi so nasmejani.

Zahvaljujemo se Mestnemu muzeju Ljubljana za povabilo k sodelovanju in prostovoljcem Kluba ljubiteljev umetnosti: Asistenca (KLU:A), ki so omogočili, da je bil program veččutnih vodstev za nekatere od obiskovalcev dostopen.Nazaj