Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Sorge in Komnenićeva nas bosta seznanjala s performativnim umetniškim posredovanjem

AKTIV bo konec tedna gostil nova gosta iz tujine. Iz Berlina v Ljubljano prihajata Jovana Komnenić in Dirk Sorge.

Dirk Sorge je slep umetnik, ki deluje na področju zvoka in novih medijev. Študiral je na različnih univerzah, med katerimi sta Univerza umetnosti v Berlinu in Sydney College of the Arts v Sydneyu. Aktivno razstavlja, po muzejih in galerijah pa pripravlja posebna vodstva tako za slepo kot videčo publiko.

Jovana Komnenić, ki prihaja iz Srbije, deluje v Berlinu kot umetnica in vodička po muzejih in galerijah. Leta 2011 je končala študij na Univerzi umetnosti v Berlinu. Je članica berlinske delovne skupine Spaceship Yugoslavia.

Komnenićeva in Sorge bosta v Ljubljani izvajala delavnice z naslovom Avtobiografski pristop snovanja – Kar me zadene, provociram nazaj oz. obiskovalec provocira. Na tej delavnici bosta predstavljala obliko umetniškega posredovanja, ki temelji na več različnih virih in je »performativna«. To pomeni, da občinstvo z enim ali več vodičev z razstavljenimi umetniškimi deli nekaj počne, namesto da bi jih zgolj gledalo in poslušalo vodičev monolog. »Početje« je tu uporabljeno v širokem smislu in lahko vključuje dejavnosti, kot so vaje, igranje, govorjenje, prevajanje, razmišljanje, raziskovanje čutov in informacij. Vse te načine dejavnosti lahko uporabimo, da občinstvo na osebnih in večdimenzionalnih ravneh stopi v odnos z umetniškim delom, kar vodi k izmenjavi dojemanja med obema.

V petek, 22. novembra, bosta ob 12. uri v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) izvedla tudi predavanje Zaznava kot orodje – kaj je to? Predavanje je namenjeno širši javnosti in se ga lahko udeležijo vsi, ki jih tematika zanima, medtem ko so vsa mesta za delavnice že zapolnjena.

Nazaj