Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Sproščeno plemenitenje čutov in čustev s Katarino Majerhold

V petek, 23. maja, smo v popolnoma ženski zasedbi okupirale Galerijo Škuc, kjer je filozofinja Katarina Majerhold v okviru delovne skupine AKTIV II vodila delavnico o čutih in čustvih, ženskosti in dejavnikih, ki le-to oblikujejo.

Na začetku so udeleženke pod vodstvom vodje AKTIV-a Katje Sudec izvedle vajo skupinske dinamike in presenetile, saj jim je že v prvem poizkusu uspelo usvojiti razumevanje skupinske dinamike.

Sledilo je zanimivo predavanje Katarine Majerhold, ki je najprej spregovorila o razvoju umetnosti od kreativnega izražanja z pomočjo domišljije pa do današnje umetnosti, ki sledi zaprtim načelom abstrahiranja, (samo)nadzora itd. To je navezala tudi na samo človeško naravo in posledično na značilnosti ženskosti skozi zgodovino. Med drugim je poudarila da je vidik ženske že od nekdaj oblikovan s strani in zornega kota moških, torej da ženskost definirajo moški, ter kako to vpliva na žensko čustvovanje in dojemanje samih sebe. Spregovorila je tudi o ženskem (samo)osvobajanju in svoje predavanje navezala na dve umetniški deli iz razstave Sodobno slovensko slikarstvo po letu nič v Cankarjevem domu.

Sledile so izjemno zanimive, lahko bi rekli tudi nekoliko »terapevtske« vaje, ki so udeleženke, opremljene z najrazličnejšimi ustvarjalnimi pripomočki (od kolaž papirja, flomastrov, barvic, pa do nalepk, ščipalk za perilo in različnih vrst blaga), spodbudile k razmišljanju o svojih šibkih točkah, atributih, željah, ob tem pa so vse skupaj še dodobra nasmejale. Vsaka udeleženka se je poglobila vase in skupaj smo debatirale o vlogi, ki nam je bila kot ženskam namenjena, možnostih, ki jih imamo, in poteh, za katere se odločamo.

V sproščenem in intimnem ozračju se je delavnica skorajda prehitro zaključila, udeleženke pa so še lep čas sedele in nadaljevale s pogovorom.

Vas zanimajo še slikovni utrinki z dogajanja v Galeriji Škuc? Fotogalerijo si lahko ogledate na tej povezavi!
Osrednji motiv položne fotografije je podolgovata bela miza, ki zavzema sredinski del fotografije, na kateri so najrazličnejši pripomočki za ustvarjanje - kolaž papir, blago, škarje, pisala, mape ... Okoli mize sedi šest žensk (na levi strani tri, na desni dve in na čelu mize ena), medtem ko v ozadju dve ženski stojita. (foto: Ana Čefarin)

Nazaj