Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Udeleženci četrtkove delavnice so se seznanjali s slepoto in slabovidnostjo

Četrtkovo predavanje, osredotočeno na uveljavljene prakse dela s slepimi in slabovidnosti, z naslovom O slepoti in slabovidnosti je potekalo v sproščenem in intimnem vzdušju.
Udeležencem je predaval socialni delavec in višji knjižničar ter velik ljubitelj kulture Dušan Brešar Mlakar. Prek različnih pripomočkov, tudi kratkih filmov, jih je seznanil s slepoto in slabovidnostjo, opisoval razne motnje ter predaval o ljudeh, ki so skozi zgodovino pomembno pripomogli k boljšemu razumevanju slepote. »Vživeli smo se v ljudi z raznimi omejitvami in opazili njihovo drugačno orientacijo v prostoru,« je po predavanju povedala asistentka vodje AKTIV-a Karmen Bajec.
Predavanju je sledil še praktičen del. Brešar Mlakar je udeležencem predstavil pripomočke, ki jih uporabljajo slepi, vsi pa so se lahko preizkusili v hoji z zatemnjenimi očali in belo palico. Pri tem so si med seboj pomagali in bili pozorni drug na drugega.
Zatem so se obiskovalci pogovorili o vtisih, za konec pa so se preizkusili v različnih igrah, namenjenih slepim otrokom. V parih so brez uporabe vida ugotavljali oblike predmetov, teksture, vonjave, povezovali zvoke in barve ter tudi igrali tipni domino.
Ob koncu delavnice je bil navdušen tudi predavatelj, ki ga je odziv udeležencev prijetno presenetil.

(Avtorica: Ana Čefarin)

Nazaj