Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

V Galeriji Kresija smo se soočili z razstavo O splavu, avtorice Laie Abril, ki je predstavila nevarnosti in škodo, ki jih ženskam povzroča pomanjkanje dostopa do legalnega in varnega splava.

1. Asociacijo na prvega izmed desetih fotografskih posnetkov muzejskih artefaktov iz dunajskega Muzeja splava in kontracepcije so obiskovalci dobili s poslušanjem predmetovega zvena in občutenjem zraka, ki se je vrtinčil ob njegovem poletu.
“Dron za splav”, ki so ga upravljale ‘Women on Waves', je letel iz Frankfurta v Nemčiji v Stubice na Poljskem. Z njim so dostavljale tablete za splav. Splav je zakonit povsod v Evropski uniji, razen na Poljskem, Irskem in Malti. Razlomljene lesene palčke, katerih ostrino so zaznali obiskovalci, so bile podobne tistim, ki so jih leta 2002 v Kampali v Ugandi kirurško odstranili iz ženskih teles po zapletih, neobvladljivih krvavitvah in smrtno nevarni okužbi. Za prebadanje posteljice zarodka v četrtem ali petem mesecu nosečnosti se uporabljajo ostri predmeti, kot so vejice ali dolgi trni. Iztekanje tekočine povzroči smrt zarodka v dveh ali treh dneh.

2. Nato so obiskovalci lahko izbrali enega od dveh predmetov, ki sta bila na otip prijaznejša. Prvi predmet je bil kondom.
V nasprotju z današnjimi kondomi so bili prvi primerki iz somovih in jesetrovih mehurjev ali jagnečjega črevesa. Ker ti materiali niso prav elastični, so se kondomi s trakom pritrdili na penis. Bili so dragi, po vsaki uporabi pa so jih morali umiti, previdno posušiti in namazati z oljem in otrobi, da so preprečili poškodbe.

Drugi predmet je bil mehek bombažni cvet. Čeprav takoj pomislimo, da cvet pa res nima ničesar s kontracepcijo, to ne drži. Podeželski zdravnik na Kitajskem je opazil povezavo med presenetljivo visoko stopnjo neplodnosti med vaščani in njihovo prehrano, bogato z bombaževimi semeni. Njegovo opažanje je potrdila medicinska preiskava, v kateri se je skoraj polovica testiranih izkazala za neplodno. Zaradi resnih neželenih učinkov semena kot kontracepcijsko sredstvo niso prešla v splošno rabo.




Opis slike: V vrsti od leve proti desni stoji sedem oseb s prevezami čez oči. V rokah držijo bombažni cvet. V ozadju je stena, na kateri je obešenih nekaj fotografij vsakdanjih predmetov in medicinskih pripomočkov.

3. Obiskovalci so dobili žličko, na kateri so bila bela zrnca. Zaznali so, da so kislega okusa, ki spominja na limono.
Casanova je v 18. stoletju limone uporabljal za kontracepcijo: razpolovljena in stisnjena limona, vstavljena v vagino, je med spolnim odnosom blokirala spermo. Nekoč je bilo znano, da spermiji v kislem okolju hitro umrejo, iz česar se je razvila občasna raba gobic in tkanin, namočenih v kis. Vse te metode so neučinkovite in nevarne. Tovrstni materiali se ne morejo vstaviti natančno pred vhod v maternico, poleg tega pa se lahko med spolnim odnosom premaknejo. Če pridejo v stik z materničnim vratom ali se potisnejo v maternico, so lahko nevarni.




Opis slike: V vrsti stojijo štiri osebe, ena od njih ima belo palico. V rokah držijo belo žličko, na ustih pa jim igra zadržan nasmešek.

4. Vsak obiskovalec je izbral obešalnik iz žice, ki ga deformiral ali razrezal, pri tem pa si je lahko pomagal s kleščami. Slišati je bilo zvoke klešč, ki so rezale žico. Obiskovalci so zatipali ostrino novo oblikovanih predmetov in ugotovili, da so nevarni in se z njimi lahko poškodujejo
Obupane nosečnice so uporabile pletilke, ribje kosti, dežnikove špice in obešalnike. Vse to lahko povzroči okužbo, strdek, neplodnost in smrt.
Za borce za pravico do splava po vsem svetu je obešalnik že dolgo simbol tega, čemur se gibanje za pravico do izbire poskuša izogniti. Ironično je, da se tvegana domača metoda ponovno vse pogosteje pojavlja v ZDA, kjer je varen in zakonit splav slabo dostopen.




Opis slike: Na spodnji polovici fotografije je črna mizica z žičnatimi obešalniki in klešče. Za mizico stojita dve osebi, ki v rokah zvijata vsaka svoj obešalnik. V ozadju je stena s fotografijami medicinskih pripomočkov.



Ops slike: Na fotografiji sta dve osebi vidni od ramen do kolen. V rokah držita vsaka svoj obešalnik. Oseba na desni svoj obešalnik s kleščami razrezuje.

5. Na tleh, pred sklopom fotografij, ki upodabljajo predmete, po katerih so bile primorane poseči ženske, da bi sprožile splav, je bila podloga, na kateri so bili položeni kamni. Obiskovalci so občutili njihovo nekaj kilogramsko težo tako, da so jih polagali na noge ali roke. Ena od obiskovalk je njegovo težo občutila na trebuhu.
Kamen, težak 18 kilogramov, ki je upodobljen na eni od fotografij, je bil korpus delicti v kazenskem postopku leta 1915 proti Mariji R. Ta neporočena služabnica katoliške vere je večer za večerom ležala s kamnom na trebuhu, dokler ji ni postalo slabo. Takoj po četrti ponovitvi je začela krvaveti ter dobila močne krče v trebuhu in hrbtu. Plod se je izločil čez nekaj dni.




Opis slike: Na modri karirasti odeji sedi pet žensk. Ena izmed njih si s hrbtom na tleh in z glavo na stegnu sosednje ženske ogleduje velik kamen na svojem trebuhu.

6. Občutek, ko ni na razpolago ničesar, so obiskovalci dobili, ko so tipali kartonsko škatlo, v kateri ni bilo ničesar.



Opis slike: Oseba na desni s svojo roko sega v škatlo, ki jo drži oseba na levi. Za njima stoji sedem oseb. V ozadju je stena s črno belimi fotografijami.

7. Čez oči so si zavezali preveze. Ko so zaslišali vžig avtomobilskega motorja, so se morali začeti gibati po prostoru. Roka, za katero so se držali, jih je vlekla, zato je bilo gibanje neprijetno, sunkovito. Pri gibanju po prostoru so občutili negotovost, ki so ga primerjali s potovanjem v neznano.



Opis slike: Na fotografiji je osem oseb razporejenih v polkrog. Prva in zadnja oseba sedita na vozičku. Vsi, razen prve osebe, ki sedi na vozičku, imajo prevezo čez oči. Med sabo se držijo za roke.

8. Poslušali so zgodbo ženske z imenom Marta, ki je morala splaviti.
»Noseča sem bila sedem tednov, ko sem končno lahko odpotovala. Čakala sem na bencinski črpalki v Krakovu in nato skočila v kombi z dvema drugima nosečima dekletoma. Približno tri ure smo se vozile do Sliača, kjer je klinika za splav, ki je še posebej naklonjena Poljakinjam. Celotna izkušnja je trajala približno 15 ur, brez zapletov. Na poti sem klicala svojega (zdaj nekdanjega) fanta, ki me je rotil, naj tega ne naredim. Ko sem omenila zatohlost in gnečo, je odvrnil: »Prav je, z morilkami je treba ravnati kot z živino.« Potovanje v neznano, ki je namenjeno temu, da ženska opravi ilegalni splav, imenujemo »abortus turizem«. »Abortus turizem je na Poljskem postal ustaljen način nelegalnega opravljanja splavov, ki ženskam omogoča rešitev, ko pride do neželene nosečnosti.«

V državah, kjer je splav prepovedan, so ženske močno zaznamovane in ob sprožitvi splava izpostavljene smrti, saj ne uživajo zdravstvenega varstva. Obiskovalci so ugotovili, da nimajo niti podpore svojih bližnjih, še huje, pripisujejo jim celo, da so »morilke«.

9. Obiskovalci so poslušali spoved, v kateri so zaznali, da namesto razumevanja tudi pri spovedi ženska ni bila deležna razumevanja, čeprav je po letu 2015 katoliška cerkev dovolila, da lahko kateri koli duhovnik poda odrešenje spovedani osebi. 8. decembra 2015 se je začel Izredni jubilej milosti. To je bilo enoletno obdobje, v katerem je papež Frančišek dovolil vsem katoliškim duhovnikom na svetu, da odpuščajo greh storjenega splava. Novembra 2016 je papež pooblastil duhovnike, da brez odlašanja odpustijo greh splava, čeprav še zmeraj šteje za »hujši greh, saj naredi konec nedolžnemu življenju«. V skladu z 58. odstavkom Evangelija življenja Janeza Pavla II. iz leta 1995 je splav »umor«, ženske, ki naredijo splav, pa bi morale biti izločene iz cerkve.

Obiskovalci so se soočili z vprašanjem kontracepcije, ki v nekaterih državah ni dostopna ali je celo prepovedana, splava ter zdravstvenim tveganjem za posameznice. Občutili so tudi velik psihičen pritisk, s katerim se je primorana soočiti vsaka ženska v omenjeni situaciji.

Pred zaključkom vodstva so obiskovalci še enkrat potipali notranjost škatle. Zdaj so v njej zaznali nekaj oprijemljivega, mehkega. Svoje občutke so povezali z občutenjem ene od portretirank. Čeprav je za njo težka izkušnja, je bila zanjo odločitev za splav pravilna, iz izkušnje pa je izšla odločnejša, počuti se sposobna sprejemati svoje odločitve.

Vodstva so se zaključila z zapisom vtisov obiskovalcev, ki so jih anonimno in diskretno vstavili v kuverto. Ti zapisi služijo ekipi vodstev, vodstvu galerije, organizatorju razstave ter umetnici kot vodilo za nadaljnje delo in imajo neprecenljivo vrednost pri našem nadaljnjem delu. Hvala za vaše zapise, vtise in komentarje!

Ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem



Nazaj