Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Veččutna vodstva v Tolminu v znamenju morskih valov, suhega listja in oljk; otroci navdušeni

V sredo, 7. maja, smo člani delovne skupine AKTIV II in Iniciative SOdelujem Katrin Modic z asistentom Matejem, Ana Krepel, Tjaša Franko, Irena Mihelj in Ana Čefarin v tolminski Knjižnici Cirila Kosmača v okviru festivala Bralnice pod slamnikom ... ob Soči izvajali veččutna vodstva po razstavi slik primorskega slikarja Ivana Stojana Rutarja. Izvedli smo tri vodstva, udeleženci pa so bili šolarji iz okoliških osnovnih šol in nekaj varovancev varstveno delovne skupine Tolmin.

Po začetni predstavitvi ekipe pred vhodom v galerijo Knjižnice Tolmin so si udeleženci morali zavezati oči in v koloni (držali so se za ramo osebe pred njimi) pod vodstvom Katrin vstopili v prostor. Prva postaja je bila pred sliko z motivom morskega vala, zato smo jih, še z zavezanimi očmi, najprej pozdravili s pršom slane vode, tako da je v prostoru kar odmevalo od živahnih otroških vzklikov, pa tudi od posnetka šumenja valov, tako da so potem, ko so si sneli prevezo, hitro našli umetniško delo, na podlagi katerega smo izzivali njihove reakcije.


Opis fotografije: Na desni strani položne fotografije otroci, slikani v zgornje dele teles, s prstom kažejo na sliko z motivom morskega vala, ki visi na steni na levi strani slike. Nekateri imajo na glavi preveze, ki so jih sneli z oči. Pod sliko na invalidskem vozičku sedi Katrin Modic, ki je obrnjena proti otrokom, zato jo vidimo v njen desni profil.

Naslednja postaja je bila pod sliko, ki je prikazovala hrast v jeseni. Tam jih je pričakovala Irena, ki se je s svojim psom vodičem Biskom sprehajala po suhem listju, ki smo ga nanesli pod umetniško delo. Suho listje so otroci lahko tudi otipali (prav vse skupine otrok so takoj prepoznale, da je šlo za hrastovo listje!), medtem ko je njihove obraze grel žaromet, ki je predstavljal tople jesenske sončne žarke.


Opis fotografije: Na desni strani položne fotografije stoji Tjaša, ki jo vidimo v njen levi profil. Pred seboj v rokah drži škatlo, v kateri je suho listje, obrnjena pa je proti otrokom, ki opazujejo dogajanje. Njihove obraze osvetljuje vir svetlobe, ki ga na fotografiji ne vidimo.

Pri zadnji postaji, sliki z motivom oljk, pa so se otroci postavili pred mizo, na kateri so bili koščki kruha, olive, zobotrebci in skledice olivnega olja. Kruh in olivo so nabodli na zobotrebec in namočili v olivno olje, nato pa prigrizek, če so želeli, tudi pojedli. Tudi tokrat so hitro našli sliko, na katero se je nanašala njihova aktivnost in vodički Katrin, ki ni videča, uspešno razložili, kje je slika obešena in kakšna je videti.


Opis fotografije: Na položni fotografiji vidimo večjo skupino otrok, ki hodi proti mizi v ospredju (spodnji del fotografije). Na mizi so pladnji z olivami in koščki kruha, posodice z oljem in zobotrebci, ter dva večja prazna pladnja in prtički.

Ob koncu vodstva so nekaj besed spregovorili še s prijaznim avtorjem teh čudovitih umetniških del, Ivanom Stojanom Rutarjem, ki v okviru festivala Bralnice pod slamnikom ... ob Soči v tolminski knjižnici v teh dneh razstavlja svojo retrospektivo (otvoritev razstave bo danes ob 19. uri).


Opis fotografije: Na levi strani fotografije stoji slikar Ivan Stojan Rutar, ki ga vidimo v desni profil in je obrnjen proti večji skupini otrok. Ti ga z zanimanjem poslušajo.

Zatem pa je na svoj račun prišel še Bisk, ki mu je Irena snela oprtnico, kar je pomenilo, da ni več v službi in da ga otroci lahko pobožajo.


Opis fotografije: Na položni fotografiji otroci z leve strani božajo pridnega Biska, na desni strani pa stoji njegova lastnica Irena.

Še več fotoutrinkov z včerajšnjega dogajanja smo za vas zbrali v naši fotogaleriji. Vabljeni k ogledu!

Tekst in foto: Ana ČefarinNazaj