Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Vodstva po razstavi Alenke Pirman: Razsuti tovor

Skupina Ustvarjalne Pisarne SOdelujem je v nedeljo, 8. februarja, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na performativen način popeljala približno 25 obiskovalcev po razstavi umetnice Alenke Pirman.

Pri vodstvih so se poslužili umetničine ironije in sočasne resnosti k obravnavi različnih tematik in s pomočjo zavezanih nog opomnili na vprašanje mobilnosti in nujnosti trajanj ogleda, ki ga potrebujemo za dejansko razumevanje sodobne umetnosti. Tako so dosegli prekoračitev 3 s za ogled enega dela. Ob ogledu so lovili ravnotežje pri spoznavanju utopije in antiutopije (projekt Deveta Koromandija) in napihovali balon ob projektu Iščemo Slovenca z najmočnejšimi pljuči.

Za namene spoznavanja logike projekta SK8 Muzej so muzealizirali s pomočjo vitrine osebne predmete, se ustavili ob Poslednji besedi Na ter si postregli s »šmornom« ob projektu Articae horulae, ugotavljali razsežnosti zobotrebca ter vprašanja moškosti ob projektu Ideal. Izmerili so tudi prostor z mediteranskim metrom. Cilj vsega tega je bilo približati avtoričina dela širši javnosti in vzpodbujanje drugačnih pogledov nanje.

Vodstvo so zasnovali in vodili Katja Sudec s Katrin Modic, Nežo Knez in Boštjanom Vogrinčičem, fotografirala je Karmen Bajec, ki je tudi pripravila tipne tlorise prostora, medtem ko sta prilagojene opise poti in prostorov pripravili Tjaša Franko in Tjaša Škrabe.


Fotografija je kolaž petih fotografij iz vodstva Razsuti tovor, kot imenuje avtorica razstave Alenka Pirman svoj nabor in arhiv ustvarjenih del. Levo zgoraj je fotografija, ki prikazuje spodnji del zavezanih nog od zadaj, v ozadju je opaziti noge, ki lovijo ravnotežje. Pod to fotografij se na levi nahaja fotografija, ki prikazuje fantka, ki napihuje balon. Desno od te fotografije je prikazana posrežba »šmorna«. Nad njo je fotografija, ki prikazuje osebo, ki meri z dvema različnima metroma prostor v galeriji. V ozadju je oseba na invalidskem vozičku, v prostor pa vstopa oseba z belo palico (za slepe). Skrajno desno je fotografija vitrine v kateri so različni osebni predmeti obiskovalcev. 

 

Nazaj