Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Vodstvo po razstavi Orakeljske karte na Ravnah na Koroškem

V sodelovanju z vodstvom Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem smo na njihovo pobudo izpeljali dva spremljevalna dogodka. V petek, 27. marca, se je v razstavišču knjižnice odvila predstavitev s performativnima vodstvoma po razstavi ilustracij slikarke Karmen Bajec, članice Ustvarjalne Pisarne SOdelujem.

V dopoldanskem vodstvu sta se Katrin Modic in Karmen Bajec sprehodili skozi avtobiografske reakcije z gimnazijskim profesorjem likovnega pouka prof. Benjaminom Kumprejem, popoldan pa sta se jima poleg širše publike pridružili skupina slepih in slabovidnih iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, odsek Koroške ter skupina iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Skozi branje besedil orakeljskih kart so udeleženci podoživeli sprožena občutja, jih povezali z raznolikimi materiali, in ustvarili lastne tipne ilustracije. Med drugim so tudi okušali različne vode z okusi in se spraševali, ali katera tekočina nevtralizira okuse tako, da v ustih ostane le praznina, kot na »prazni orakeljski karti«.

Vtisi udeležencev so bili izredni; na koncu so nas preplavili z vprašanji, in z nami delili svoje predloge k izboljšavam taktilnih pripomočkov. Zanimalo jih je tudi nadaljne izobraževanje v smeri branja likovnih del, saj bi o njih želeli izvedeti še več, in zedinili smo se, da se na takšnih vodstvih v prihodnosti še kdaj srečamo.

Voditeljica Katrin Modic je ob koncu podala svoje misli: "Ob publiki, ki se je zelo angažirala in pokazala veliko zanimanje za pripravljen program, sem uživala. Ob taki publiki me kar odnese v svet mehkobe, lepih občutij, kjer ni robustnosti in bodic, s katerimi se soočam iz dneva v dan. Kljub utrujenosti na koncu dneva pa je ostal občutek prijetnosti, izpolnjenosti in v telesu odprti kanali za nove ideje in energijo za prihodnje izzive. Reakcije, ki smo jih z ekipo izvedli, so bile preproste, enostavne, a obiskovalcev so se zelo dotaknile in jih popeljale v ustvarjalni svet. Na vodstvu niti za trenutek niso kazali naveličanosti, ampak je delovalo, da jim je vodstvo omogočilo vstop v nove dimenzije življenja, za katere do sedaj niso imeli priložnosti, to je spoznavanje likovne umetnosti na način, da so bili sami del nje."


Na fotografiji se druga k drugi sklanjata dve osebi, obrnjeni s hrbtom proti nam, vidni do pasu. Oseba na desni ima prevezo čez oči in v rokah pordžuje kartonček z materiali, medtem ko se druga sklanja nadnjo in gleda v njen kortonček. Videti je, da sta vpleteni v pogovor. Med njima je kartonska škatla s koščki materialov.V sredini fotografije so v polkrogu razporejene štiri osebe. Tri od njih sedijo na modrih podolgovatih blazinah, ena pa je na vozičku. Oseba na skrajni levi predaja belo karto osebi na skrajni desni, ki ima prevezo čez oči.Od leve proti desni si v koloni sledi petnajst oseb s prevezami čez oči. V sredini slike je kolona pretrgana, vmes sta na tleh položeni dve vrsti modrih blazin. Oseba na skrajni levi sedi na vozičku in vodi kolono v levo smer.V sredini slike so na tla položene škatle s koščki različnih materialov. Levo in desno od škatel sedijo ljudje ter se nadnje sklanjajo. Osebe desno od škatel imajo preveze čez oči.V sredini slike so štiri osebe, vidne do kolen in pasu. Oseba na skrajni levi razdeljuje ostalim trem kozarčke s prozorno tekočino, ki jo vonjajo in okušajo.Od desne proti levi je razporejenih devet oseb. Osebi ob desnem robu slike sta nama bližje, in ju vidimo do pasu, ostale se vrstijo v polkrogu v ozadje slike in so videti manjše. Vse osebe držijo v rokah po dva kozarčka z bistro tekočino, ki jo okušajo.Od leve proti desni stoji osem oseb, ki imajo nad glavo v obliki kroga sklenjene ali razprte dlani. Oseba na levem robu slike je nam najbližje, in jo vidimo le do pasu, ostale se oddaljujejo proti desni strani. Ob spodnjem robu slike je vidna glava od zadaj ter roke, ki se dvigajo nad njo v obliki kroga. Nazaj