Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Z veččutnim vodstvom v odkrivanje skrivnostnega življenja koliščarjev

V torek, 3. decembra, smo obeležili tako veseli dan kulture kot tudi mednarodni dan invalidov. Ob tej priložnosti je Iniciativa SOdelujem v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana pripravila veččutna vodstva po razstavi Kolo 5200.

Članici Iniciative SOdelujem Ana Krepel - Velimirović in Katrin Modic sta udeležence prek različnih metod, ki spodbujajo uporabo vseh čutil, ne zgolj vida, seznanili z navadami in načinom življenja nekdanjih naseljencev Ljubljanskega barja. Obiskovalci so v prvi del razstavnega prostora vstopili z zavezanimi očmi, kjer so se poskušali orientirati v prostoru zgolj na podlagi opisa, tipa in sluha, nato so posedli ob „ognjišče“ in poslušali zgodbe ter si skozi pogovor in skupinske aktivnosti skušali orisati, kako so koliščarji pred tisoči let preživljali svoje večere, kakšne zgodbe so si pripovedovali pa tudi kaj so jedli.

Seveda je pomembno vlogo veččutnega vodstva odigrala «zvezda« razstave, po katerem ta nosi tudi svoje ime. Kolo z osjo, ki so ga pred dobrim desetletjem odkrili na Ljubljanskem barju, je staro 5200 let in velja za najstarejše doslej odkrito kolo na svetu. Skozi zanimive rekvizite, ki so krožili med udeleženci vodstva, so si ti pomagali predstavljati vprego, katere del je bilo odkrito kolo, iz kakšnega lesa je bilo narejeno in zakaj ter različne druge zanimive podrobnosti, ki so bile del življenja koliščarjev.

Vodstva, ki so bila brezplačna, so naletela na izjemno pozitiven odziv, saj je bila v muzejskem prostoru kar precejšnja gneča. Dopoldne je življenje koliščarjev spoznavalo več kot 30 ljudi, ob dveh popoldanskih vodstvih pa še 25 oziroma 15 obiskovalcev.

Vodja veččutnega vodstva Ana Krepel - Velimirović je bila po včerajšnjih veččutnih vodstvih več kot zadovoljna. „Vesela sem številčnega odziva publike na včerajšnjih vodstvih. Udeleženci so tekom vodstva sodelovali pri izvedbi aktivnosti, ki smo jih pripravili, tako, da je bil da je bil participativni namen vodstev dosežen."

Veččutna vodstva po razstavi Kolo 5200 se s tem še niso zaključila. Izvajali jih bodo tudi v četrtek, 12. decembra ob 19:00 uri ter nedeljo, 22. decembra ob 11:00 uri. Vabljeni!

Kratko fotoreportažo najdete TUKAJ.

Nazaj