Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Za udeleženkama usposabljanj AKTIV nadvse uspešno krstno vodstvo po razstavi dokumentarnih fotografij Gaza

Živi dokaz o uspešnosti usposabljanj v sklopu projekta AKTIV in širjenja dometa aktivnosti sta naši udeleženki Tjaša Franko in Tjaša Škrabe, ki sta konec maja v avli novogoriškega Eda Centra uspešno izvedli veččutno vodstvo po razstavi dokumentarnih fotografij Gaza avtorjev Jureta Eržena in Matica Zormana.

Skupaj z vodičkama se je med enournim vodstvom v daljno Palestino podala skupina25 obiskovalcev, ki so skozi fotografije in z njimi povezananimi intervencijami, ki sta jih pripravili obe Tjaši, spoznavali Gazo, mesto, ki zaradi strahu nikoli ne zaspi. Na izvirne načine (tudi s pomočjo blazin in mivke) so vsi prisotni skozi 10 fotografij spoznavali zgodbe prebivalcev mesta, ki je že desetletja zasužnjeno pod izraelsko vojsko, njihova življenja in običaje.

Ko so vstopili v razstavni prostor, so se obiskovalci najprej posedli v varno zavetje blazin, obkrožali pa so jih predmeti iz vsakdanjega življenja (plastenke, knjige, tehnološki pripomočki). V ozadju je bilo slišati glasbo in zvoke »vojne«. Nato so lahko otipali ostro mivko in se tako soočili s popolnim nasprotjem med mehkobo blazin. Temu je sledila razprava o občutkih, ki so ob tem prevzeli obiskovalce.

Ob koncu vodstva so obiskovalci lahko poskusili arabski kruh in hibiskusov čaj ter ob tem podebatirali o svojih občutkih o doživetem. Tako udeležba kot odzivi na vodstvo so bili zelo spodbudni, Tjaša Škrabe in Tjaša Franko pa si zagotovo zaslužita čestitke ob svojem prvem samostojno izvedenem veččutnem vodstvu!

Vabimo vas tudi k ogledu nekaj utrinkov z omenjenega vodstva, ki jih najdete v naši fotogaleriji.Na desni strani ležeče fotografije je Tjaša Škrabe, s hrbtom obrnjena proti nam. Ima svetle do ramen segajoče lase. Oblečena je v črno obleko in črne hlače. Na levi polovici slike stoji 8 ljudi, obrnjeni so v desno. Njihova pozornost je usmerjena na črno belo fotografijo na rdečem stojalu, ki se nahaja nekoliko desno od sredine fotografije. (foto: Karmen Bajec)

 

Nazaj