Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Zaradi prevez čez oči še bolj dojemljivi za doživeto

Razstava Sončno mesto hrvaškega umetnika Danijela Žežlja se je v petek, 21. novembra 2014, zaključila. Ob tem smo članice ekipe Zavoda Ustvarjalna Pisarna SOdelujem v Galeriji Kresija pripravile kar sedem veččutnih vodstev in z njimi v svoje vrste privabile lepo število ljudi. Ogledate si lahko tudi nekaj video posnetkov z omenjenega vodstva.

Premiernemu vodstvu, o katerem smo že pisali, sta sledili še dve javni in vrsta zaprtih vodstev. Za različne skupine kulturnih in pedagoških delavcev, med drugim učiteljic ljubljanskih osnovnih šol ter kulturnih delavcev Mestne občine Ljubljana. Tem je v zadnjem tednu odprtja razstave sledil poseben izziv - izvedba vodstva v angleškem jeziku, za skupino tujih obiskovalcev. V dobri uri trajajočem programu smo se poigrali tudi s čutili in razumevanjem jezika kot ene izmed kategorij ovir pri dostopanju do razstavljenih umetniških del.

 

 

 


Veseli smo, da smo 21. novembra po razstavi na veččuten način popeljali tudi skupino 15 na umetniškem področju nadarjenih učencev višjih razredov OŠ Riharda Jakopiča. To je bilo še posebej zanimivo vodstvo, saj so se otroci popolnoma predali vzdušju prostora, kot ga je narekovala celostna prostorska postavitev razstave, posebej energično in z navdušenjem so denimo slikali v ritmu bobnanja. Še isti dan smo izvedli tudi še zadnje veččutno vodstvo, namenjeno še eni skupini kulturnih delavcev.


Inovativen, drzen in posledično nekonvencionalen pristop podajanja vsebin je navdušil obiskovalce, ki sta jim bila še posebej všeč svežina in živahnost omenjenega pristopa. Mnogo jih je izkušnjo opisalo kot nepozabno in edinstveno. Občutke nelagodja, ko so imeli preveze čez oči, so opisali kot nekaj, kar jih je "zbudilo" oz. naredilo bolj pozorne in posledično še bolj dojemljive na predstavljeno vsebino razstave. To pa je točno tisto, kar se z našimi vodstvi na veččuten način trudimo doseči, zato nam je bilo delo še posebej v veselje. Ob tem se želimo zahvaliti tudi ekipi Galerije Kresija za povabilo in seveda vsem udeležencem naših vodstev. 

OPIS FOTOGRAFIJE: Na ležeči fotografiji v ravni vrsti klečijo 4 osebe z rdečimi prevezami okoli glave.. S hrbti so obrnjene proti nam. Na tleh pred je dolg kos belega papirja, ki zavzema celotno širino fotografije. Osebe z valjčki slikajo po papirju. Na steni pred njimi je umetniško delo umetnika Danijela Žežlja v črni in rdeči barvi. Celotno galerijo dogodkov si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI.

Nazaj