Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Ustvarjalna Pisarna SOdelujem na Kulturnem bazarju 2015

V sredo, 18. 3., smo v Cankarjevem domu sodelovali na Kulturnem bazarju s predstavitvijo Ustvarjalne Pisarne SOdelujem na stojnicah Vizualne umetnosti, s teoretičnim uvodom in izvajanjem performativnih vodstev po razstavi Škatla v kovčku (Boîte en valise) - razstave nove generacije francoskih likovnih umetnikov v Galeriji Cankarjevega doma - ter s sodelovanjem v tematski razpravi Dodana vrednost medsebojnega povezovanja, primeri dobrih izkušenj iz kulturno-umetnostne vzgoje.

Ob predstavitvah mimoidočim smo tako odraslim obiskovalcem Kulturnega bazarja kot otrokom ponudli vpogled v likovna dela preko izkušnje drugih čutil. V razstavnem prostoru pa je bilo ob obisku strokovnih pedagoških delavcev ter ob skupinah osnovnošolcev in srednješolcev čutiti poizvedovanje, kako bi reakcije, ki smo jih napeljeli skozi likovna dela, sami nadgradili ali izumili po svoje. Po pripovedovanju obiskovalcev je bila izkušnja performativnega vodstva iz reakcije v rakcijo drugačna; predvsem igriva, deloma presenetljiva in skrivnostna, pa tudi odprta za nadaljnje raziskovanje.

Vodstvo je sestavljalo pet reakcij na izbrana razstavljena dela kovčkov, ki so prikazovali: osebni prostor umetnika, prešito platno v odsev figure, ki se občasno pojavi v obliki performerja, večkrat razstavljen kovček, odtise najdaljšega dosega umetnikovega skoka ob steno, zvočni posnetek carinskih služb v več jezikih, itd.

Nekaj utrinkov iz tokratnega vodstva si lahko ogledate tudi na priloženih fotografijah. 


Na fotografiji je ob spodnjem in levem robu oseba na vozičku z iztegnjenimi rokami navzgor. Ob desnem robu zgoraj je druga oseba, ki ima prav tako iztegnjene roke. V rokah držita raztegnjeno belo rjuho. Pod njima sta v sredini slike vidni dve osebi, ki čepita na tleh, in z zavezanimi očmi poskušata zatipati rjuho nad sabo.


V sredini slike je postavljen odprt kovček viden od zgoraj navzdol. V njem so predvajalniki zvoka, poleg kovčka pa sta na tla položena dva lista z navodili za performativno reakcijo.


Na sliki so od zgornjega do spodnjega roba vidne tri osebe v hrbet, ki imajo iztegnjene roke navzgor. Na desni strani slike je v ozadnju vidna vodja performativne rekacije, ki je obrnjena proti nam. Stoji na konicah prstov na nogah, in ima roke dvignjene nad svojo glavo v zrak.


V spodnjem delu slike je vidnih šest oseb, ki čepijo na tleh, ter sestavljajo različne kose lesa in igralnih kock. Ob desnem robu zgoraj stojita dve osebi, od katerih ima ena v rokah belo palico, druga pa liste papirja.


Na fotografiji je od leve proti desni razstavljenih nekaj predmetov: par rdečih mehkih copat, dve skodelici s podstavkoma, dva krožnička in ob zgornjem robu zelena škatlica za kavo. Na krožničkih so postavljeni izdelki pisanih barv iz plastelina okroglih in trikotniških oblik. 


V sredini fotografije je na steni velika prešita tkanina, sestavljena iz bele oblike in črne podlage. Bela tkanina je prišita na črno podlago v obliki oblačila, ki spominja na kimono. Desno spodaj je do pasu vidna oseba na vozičku.


Na fotografiji so od leve proti desni štiri osebe vidne v hrbet; četrta za razliko od drugih, ki stojijo, čepi. Vse osebe gledajo proti lesenemu zaboju na tleh in v liste s teksti, ki jih držijo pred sabo.


Od leve proti desni so razporejene štiri osebe, vidne do pasu, obrnjene rahlo v levo. Druga zapovrstjo je vodja projekta Ustvarjalna Pisarna, Katja Sudec. V pred seboj sklenjenih dlaneh drži pisalo, usta ima rahlo razprta. 

Nazaj