Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Odkrivanje Emone – utrinki z vodstev

Fotogalerija vsebuje utrinke iz veččutnih vodstev po razstavi Emona: mesto v imperiju, ki jih je ekipa Ustvarjalne Pisarne SOdelujem izvedla na povabilo Mestnega muzeja Ljubljana v obdobju med decembrom 2014 in majem 2015.

Več o projektu veččutnih vodstev po razstavi si lahko preberete: link

Veččutna vodstva po razstavi izvajajo: vodja Ana Krepel – Velimirović, Katrin Modic ter Tjaša Franko in Tjaša Škrabe, ki sta na vodstvih oblečeni v tradicionalna ženska rimska oblačila.

V galeriji je 12 fotografij.

Življenje vojakov

S pomerjanjem replike vojaške opreme rimskega vojaka smo spoznavali v kakšni visoki kondiciji so bili vojaki in kakšen je občutek teže čelade in okornost meča in ščita.


Opis fotografije: Na fotografiji pokončnega formata sta dve osebi, ki sta obrnjeni druga proti drugi. Na levi strani stoji moški viden od kolen navzgor. Z desno roko se dotika čelade osebe, ki je na desni strani fotografije. Oseba na desni strani je manjša od moškega in nosi na glavi čelado rimskega vojaka. V svoji levi roki drži meč, v desni pa rimski ščit v rdeči barvi in zlato rumenim detajlom.

Gradnja Emone

Z gradnjo makete mesta Emona in spoznavanjem inštrumentov, ki so jih Emonci pri tem uporabljali smo spoznavali visoko natančnost in simetrijo gradnje.


Opis fotografije: Fotografija je ležečega formata. V ospredju na sredini je steklena vitrina, v kateri so razstavljeni muzejski eksponati. Levo od vitrine je animatorka na invalidskem vozičku, ki je obrnjena stran od objektiva. V polkrogu levo od nje stoji osemnajst oseb. Zadnji dve osebi sta animatorki v rimskih oblačilih.


Opis fotografije: Fotografija je pokončnega formata. Na njej je pet oseb. V ospredju dve osebi klečita. Obrnjeni sta druga proti drugi. Njun pogled je usmerjen v leseno libelo v obliki velike črke A, ki stoji med njima. Za njima sta animatorki. Na desni strani fotografije v ozadju stoji peta oseba. Vidna je od ramen navzdol.


Opis fotografije: Fotografija je pokončnega formata. Na sredini fotografije je na tleh lesena maketa Emone. Na desni strani fotografije čepi ženska, ki se sklanja k maketi. Za maketo so še štiri osebe. Dve, ki sta v sredini čepita in sta vidni v celoti. Drugima dvema osebama so vidne samo noge.

Infrastruktura

Emonci so poleg vodovoda in kanalizacije poznali tudi ogrevanje s pomočjo kroženja toplega zraka t.i. hipokavstno ogrevanje. Kako deluje smo na vodstvu spoznali tudi preko tipne makete.


Opis fotografije: Fotografija je ležečega formata. Na njej je deset oseb, ki so razporejene po prostoru. V ospredju na levi strani je moški (isti kot na prejšnji fotografiji), ki v rokah drži eksponat – opeko, ki ima na sredini obeh ožjih podolgovatih stranic luknjo v obliki trikotnika.


Opis fotografije: Fotografija je pokončnega formata. Oseba na levi strani fotografije v roki drži maketo. Oseba na desni fotografiji je obrnjena proti maketi in z levo roko se dotika makete. Njen pogled sledi njeni levi roki. Z desnico drži belo palico. Za njima stojijo še drugi udeleženci vodstva.

Emonska pojedina

Emonci so veljali za velike uživače in gurmane. Tradicionalno rimsko hrano, ki so jo uživali bogatejši, smo preizkusili z lastnimi brbončicami.


Opis fotografije: Fotografija je pokončnega formata. Na levi strani je v animatorka v rimskih oblačilih, ki udeleženkama ponuja nabodala.. Udeleženki sedita na belem kubusu, oči imata prevezane s prevezama.


Opis fotografije: Na levi strani pokončne fotografije je animatorka oblečena v rimsko oblačilo: na desni rami ima dolgo rdeče pregrinjalo imenovano palla, pod njim nosi dolgo belo tuniko. Lase ima spete v figo. Nosi rdeče - zlate uhane in rdeče sandale. Sklanja se k udeleženki vodstva in v svoji desni roki drži tipni tloris. Udeleženka na desni strani fotografije sedi na stolu in s prsti tipa po tipnem tlorisu. Oči ima zavezane s prevezo.

Pogrebni običaji

O podobnostih in razlikah med sodobnimi in emonskimi pogrebnimi običaji smo diskutirali ob rimskih nagrobnih stelah.


Opis fotografije: Fotografija je ležečega formata. Na njej so vse štiri članice ekipe, ki so razporejene po prostoru med muzejskimi eksponati - rimskimi nagrobniki.

Terme in prosti čas

Emonci so velik del prostega časa preživljali v termah. Prostor sprostitve in higiene pa tudi iger na srečo.


Opis fotografije: Na sredini podolgovate fotografije kleči ženska. Slikana je od zgoraj (iz ptičje perspektive). Z rokami otipava površino 3 lesenih kock, ki so na tleh prostora.


Opis fotografije: V ospredju pokončne fotografije stojita dve ženski. Obrnjeni sta druga proti drugi. Animatorka na desni strani v desni roki drži leseno ovalno posodico. Ženska na levi z rokami sega v leseno posodo. Njen pogled je usmerjen v posodo. Za njima v ozadju stoji pet udeležencev veččutnega vodstva. Njihov pogled je usmerjen v objektiv. Poleg njih stoji animatorka oblečena v žensko rimsko oblačilo: roza tuniko in sandale.


Opis fotografije: Fotografija je pokončnega formata. Desno od sredine stojita dve osebi. Vsaka v roki drži palico, na kateri je pritrjena glinena gledališka maska, s katero si prikrivata celoten obraz Leva maska ima usta na široko razpotegnjena v nasmeh, desna maska ima usta na široko odprta, vzbuja občutek osuplosti.
V ozadju so vitrine z eksponati.