Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Veččutno vodstvo po slikarski razstavi Ivana Stojana Rutarja - 8. oktober 2013

V torek, 8. oktobra 2013 sta članici iniciative SOdelujem - Katrin Modic in Ana Krepel Velimirovič - izvedli veččutno vodstvo po slikarski razstavi Ivana Stojana Rutarja v Finžgarjevi galeriji.
Obiskovalci so z zavezanimi očmi poslušali šelestenje jesenskega listja pod nogami, pod reflektorji pa občutili toploto, ki je nadomeščala tisto, ki jo oddajajo sončni žarki. Ana in Katrin sta jim torej pričarali pravo jesensko vzdušje, tako so na popolnoma drugačen, performativen način izkusili sporočilo slik Ivana Stojana Ruparja, ki so jih seveda krasili jesenski motivi. Da so bili obiskovalci navdušeni nad doživetim, pričajo tudi fotografije.
Na skrajni levi strani fotografije je do pasu videti žensko v modrem. Ženska bere z lista. Od leve proti desni se v hodniku gnetejo ljudje. Večina ima prevezo čez oči. Nekateri se nasmihajo. Z desnega roba slike je viden ekran mobilnega telefona, ki snema dogajanje.
Na fotografiji je bližnji posnetek glave obiskovalke razstave. Gospa se rahlo nasmiha. Čez oči ima prevezano sivo ruto. Na njenem ramenu počiva roka osebe za njo, ki ima prav tako zavezane oči. Druga za drugo vstopata v galerijski prostor. Za njima so vidna črna vrata z delčki belega napisa. 
Fotografija prikazuje tla obložena z oranžnimi pravokotnimi ploščicami. Na njih je v delu čisto spredaj naložena plast suhega listja. Čezenj se pelje oseba na invalidskem vozičku. Na ta način sta animatorki želeli publiki približati jesenski motiv na eni od slik z razstave.
Fotografija prikazuje galerijski prostor. Tik pred nami na tleh leži plast suhega listja. Po njem se sprehaja ženska oseba. Nanjo v ozadju z leve moški usmerja reflektor. Ob njem je opaziti še več oseb. 
Fotografija prikazuje tla obložena z oranžnimi pravokotnimi ploščicami. Na njih je v enem delu naložena plast suhega listja. Čezenj se sprehaja par nog.
Na fotografiji je videti galerijski prostor. Na stenah so tri slike z ekspresivno naslikanimi motivi narave. Na desni strani fotografije v prvem planu opazimo osebo na invalidskem vozičku, ki nekaj govori. Za njo na tleh je plast listja. V ozadju je na levi strani fotografije oseba, ki stoji v kotu in v rokah drži mapo. Z desne se ji približuje tretja oseba.
Na vzdolžni fotografiji se od leve proti desni vrstijo ljudje. Obrnjeni so proti nam. Tik pred njimi v sredi fotografije je mlad fant, ki v svoji desni roki drži ravnilo z oznako na njem. V drugi roki drži desko iz plutovine. Na plutovinasti deski je z vrvicami označeno neko razmerje. Gre za razlago in demonstracijo zlatega reza.
Na fotografiji vidimo galerijski prostor in v njem skupino navdušenih ljudi. Skoraj vsi držijo roko pokonci in kažejo gesto palca obrnjenega navzgor.