Kontakt
so-delujem@guest.arnes.si
klu-a@guest.arnes.si

Tloris galerije

Tloris galerije ŠKUC

Opis prostorov galerije Škuc:

Tloris prostorov galerije Škuc je v obliki trapeza. Trapez je razdeljen po dolžini na dve polovici. Na desni polovici je prvi prostor, v katerega se vstopi z ulice. Na levi polovici so trije manjši galerijski prostori.

Vhod v galerijo Škuc je skozi vrata z betonsko stopnico ali pragom v prvi, največji prostor.
Ob vratih desno je veliko okno s pogledom na ulico. Prostor je dolg trapez, ki se nadaljuje do konca hiše in konča s širokim oknom do stropa. Dolg prostor je predeljen na polovico z različno višino tal, ki se približno na sredini loči z dvema stopnicama. Dvignjeni del prostora ima lesena tla, medtem ko so na tleh pri vratih ploščice različnih velikosti, vzorcev in oblik.
Na levi strani je stena, pred njo je ogrevalna peč. Na desni, pred oknom, je dvignjen prostor, podoben majhnemu lesenemu odru, kjer je nizka miza s tiskanimi materiali o razstavi. Na drugi strani dvignjenega prostora ob steni je druga, višja miza s tiskanimi materiali. Za to mizo je stol, na katerem sedi čuvajka.
Prostor je najširši pri vhodnih vratih in se oži proti zadnji steni hiše z oknom s pogledom na notranje dvorišče. Okno na koncu sega od tal do stropa in skoraj čez celotno steno. Na stropu se zaključuje v polkrogu. Visok strop v celotnem prostoru je obokan.

Poleg vhodnih vrat so še štirje prehodi, ki vodijo v druge prostore. Na desni steni, ob lesenem odru, so nihajna vrata, ki vodijo v info kotiček galerije Škuc z računalniki in knjižnico galerije. Naslednji prehod na desni je za dvema stopnicama in vodi do sanitarij.

Tudi na levi sta dva prehoda. V drugi galerijski prostor se stopi skozi prehod v levi steni malo naprej od vhodnih vrat. Ob vstopu v prostor sta na levi dve okni s pogledom na ulico, na desni steni pa je prehod v tretji, sredinski prostor,ki ima tri stopnice. Stena se nadaljuje v liniji stopnic v sosednjem prostoru.

Tretji, sredinski prostor na levi je dostopen tudi skozi prvi galerijski prostor za stopnicami levo, oziroma na nasprotni strani sanitarij.

Prehod v četrti prostor je v steni naravnost na desnem koncu stene, če vstopiš v tretji prostor iz drugega prostora oziroma takoj na desni, če v tretji prostor vstopiš iz prvega prostora za tremi stopnicami levo. Četrti prostor ima samo en prehod in okno, ki je obrnjeno proti notranjemu dvorišču.
Nazaj